Nieuws/Binnenland
613376960
Binnenland

Negen verdachten aangehouden in Belgisch onderzoek naar phishing

AMSTERDAM - In een onderzoek van de Belgische justitie heeft de Nederlandse politie dinsdag acht mannen en een vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt. Ook hebben de de politie-eenheden Amsterdam, Midden-Nederland, West-Brabant, Rotterdam, Oost-Nederland en Den Haag 24 huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn onder meer een vuurwapen, dure horloges en tienduizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen.

De aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 tot en met 36 jaar uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse en een 25-jarige vrouw uit Deventer. Zij worden verdacht van phishing (het hengelen naar inloggegevens en andere gevoelige informatie), internetoplichting en witwassen.

De Belgische politie meldde dat er tientallen Belgische slachtoffers van de bende bekend zijn. Zij werden benaderd via e-mails, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens via een phishinglink naar een nagemaakte (bank)website geleid. Zo kreeg het crimineel netwerk toegang tot de rekeningen van de slachtoffers en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s kunnen buitmaken.

De aangehouden verdachten zitten vast en hun overlevering aan België wordt in gang gezet.