Nieuws/Binnenland
61349
Binnenland

Celstraf voor Tilburgse IS-ronselaar

DEN BOSCH - Een 32-jarige Tilburger is vrijdag wegens het ronselen van een jonge asielzoeker voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van een jonge asielzoeker in 2015, maar sprak hem vrij van wervingspogingen bij twee andere minderjarige Arabische asielzoekers. Dat gebeurde in een woongroep voor jonge asielzoekers in Tilburg. Van twee benaderde jongeren bleek er een geen Nederlands te verstaan, de ander begreep alleen dat het gesprek over IS ging, maar de strekking ontging hem. Daarom werden die zaken niet bewezen verklaard.

Bij de derde betrokkene heeft de verdachte wel geprobeerd hem enthousiast te maken voor IS, aldus het hof. De Tilburger wilde dat hij zou meegaan naar het strijdgebied in Syrië en/of Irak „om daar samen Amerikanen te vermoorden.” Dat gesprek komt neer op het werven voor IS, aldus het vonnis.

Met die strafmaat zegt het hof de ernst van de wervingspoging van terroristen tot uitdrukking te willen brengen. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij de regels heeft overtreden die de samenleving tegen terrorisme moeten beschermen.

De advocaat-generaal eiste twee weken geleden in hoger beroep 24 maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) tegen de man. Bij die eis waren ook zaken als witwassen en bijstandsfraude betrokken. Het hof heeft besloten die zaken voor nader onderzoek af te splitsen. Om die reden valt de nu aan de Tilburger opgelegde straf lager uit, aldus het hof. Het bezit van onder meer 66.000 euro en valse identiteitskaarten wordt in een later stadium behandeld.