Nieuws/Buitenland
61391
Buitenland

Trump spart vijf kwartier met media

Aanval op pers

Er leek geen eind te komen aan de persconferentie van president Trump gisteren.

Er leek geen eind te komen aan de persconferentie van president Trump gisteren.

Washington - „Het kabinet Trump draait als een geoliede machine en er was geen chaos rond de invoer van het inreisverbod”, hield Donald Trump zijn gehoor hoogstpersoonlijk voor tijdens een marathonpersconferentie. De man die bekend staat als een counterpuncher vond het de hoogste tijd om terug te slaan richting de media en sprong op eigen verzoek op het podium in het Witte Huis voor een confrontatie met het door hem zo verfoeide journaille.

Er leek geen eind te komen aan de persconferentie van president Trump gisteren.

Er leek geen eind te komen aan de persconferentie van president Trump gisteren.

Wat volgde was een verbazingwekkende en maar zelden vertoonde confrontatie van ruim vijf kwartier tussen de pers en een Amerikaanse president. Eerder werd Team Trump nog verweten dat alleen hem gunstig gezinde journalisten een vraag mochten stellen. Nu kwam bijna iedereen in The East Room aan de beurt.

Trump zei er plezier in te hebben en het niet erg te vinden om kritische aangepakt te worden. Al vond hij het na een spervuur van vragen over het ontslag van zijn nationale veiligheidsadviseur, de contacten met Rusland en zijn omstreden inreisverbod wel tijd om te grappen dat het nu tijd was voor een vriendschappelijkere verslaggever.

Bekijk hier de beelden

Het leek haast therapeutisch voor Trump. Sommige Democraten twitterden dat als de president hier behoefte aan heeft, hij beter op de sofa bij de psycholoog kan gaan liggen.

Het zijn sessies die we vaker zagen tijdens zijn campagne. Na een reeks van negatieve verhalen belegde de verongelijkte kandidaat Trump dan een persconferentie waarin hij furieus tekeer ging om al het - zoals hij het ziet - ’nepnieuws’ te ontkrachten. En na vier weken als president lijkt Trump die campagneretoriek eigenlijk niet los te laten.

Het is anders dan anders. Zoals bij Trump eigenlijk alles anders loopt dan bij zijn voorgangers. Hij leek ermee te willen zeggen: jullie zullen maar aan deze stijl moeten wennen. De president zei al tijdens de persconferentie te weten dat de krantenkoppen vooral zullen gaan over hoe hij weer tekeer ging tegen de media.

Met de bijeenkomst probeerde Trump in ieder geval over te brengen dat journalisten aanslaan op de verkeerde verhalen. Zo is het volgens hem veel belangrijker dat gekeken wordt naar het bewust lekken van staatsgeheimen in plaats van naar de banden met Moskou, die volgens hem belangrijk zijn om een goede relatie op te bouwen met de andere wereldmacht.

Trump wilde eigenlijk ook zijn nieuwe keuze als minister van Arbeid voordragen, maar daar werd slechts mondjesmaat aandacht aan gegeven. En hij had nog meer nieuws: volgende week zal er een nieuw decreet komen voor een inreisverbod, dat dit keer niet door rechters kan worden teruggefloten.

En misschien komt hij er zelf wel een toelichting bij geven, want hij zei te genieten van dit soort momenten en lijkt eigenlijk liever zelf het woord te voeren dan het aan communicatiechef Sean Spicer over te laten.