Nieuws/Buitenland
613965975
Buitenland

Facebook: Australiërs mogen snel weer nieuws delen

CANBERRA - Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had deze mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De regering in Canberra heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling.

„Wij zijn tevreden dat de regering heeft ingestemd met enkele veranderingen en garanties die onze zorgen wegnemen”, zegt Facebook in een verklaring.

Het bedrijf heeft lang geprobeerd het land op andere gedachten te brengen over het wetsvoorstel. Het stelde dat dit totaal geen begrip toont „voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen.”

Pagina’s op zwart

De regering stuurde het wetsvoorstel vorige week echter toch naar het parlement. Vervolgens zouden Facebookpagina’s van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.

Vanwege de beperking zagen Australische nieuwssites hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent dalen.

De regering stelde eerder dat de voorgestelde regeling in het algemeen belang is en dat er 18 maanden onderzoek aan voorafging. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector. „Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen”, zei de minister van Financiën.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop