Nieuws/Binnenland
61513
Binnenland

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Dick Bruna

Dick Bruna

UTRECHT - Dick Bruna is overleden op 89-jarige leeftijd. Dat meldt zijn uitgever. De tekenaar uit Utrecht werd wereldberoemd met zijn kinderboeken over Nijntje.

Dick Bruna

Dick Bruna

Bruna is donderdagavond thuis in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag laten weten.

ZIE OOK: ’We gaan Dick Bruna enorm missen’

Nijntje

In 1955 kwam het eerste Nijntje-boek uit en in 2011 het laatste. Bruna werd in die periode niet alleen nationaal, maar wereldwijd bekend met de avonturen van Nijntje. Van Afrika tot Scandinavië en Zuid-Korea, maar vooral in Japan is het konijn ongekend populair. In 2014 stopte Dick Bruna met het tekenen van Nijntje.

ZIE OOK: Nooit meer nieuwe Nijntjes (Premium)

De bekendheid van Nijntje beperkte zich niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam ’Nijntje de film’ uit.

Miffy

De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair. Zijn stijl sloot perfect aan bij de heersende voorkeur voor minimalisme, aldus Kerkhof.

In 2000 kreeg het werk van Bruna een vaste plek in het Centraal Museum in zijn woonplaats Utrecht. In 2006 werd hier in een deel van het gebouw het dick bruna huis geopend. In 2016 werd de naam veranderd in nijntje museum.

ZIE OOK: Nijntje als kunst en ook in het ’Utregs’

In 2015 was in het Rijksmuseum een tentoonstelling over Dick Bruna en zijn werk. Over zijn werk zei Bruna ooit: „Het zit in mijn aard om lief te tekenen. Ik vind het fijn als een tekening vriendelijk overkomt, als hij mensen aan het lachen maakt.”

Prijzen

Dick Bruna werd geboren op 23 augustus 1927 in Utrecht. Hij schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. In de jaren negentig kreeg Bruna een aantal literaire prijzen. In 1990 kende de Kinderboekenjury hem een Gouden Penseel toe voor Boris Beer. In 1996 won hij de Zilveren Penseel en het jaar daarop ontving hij een Zilveren Griffel voor Lieve oma Pluis. In 2016 ontving de tekenaar de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

ZIE OOK: ’Nijntje is het Esperanto van de illustratie’

Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Dick Bruna in zijn werkkamer in 1967.

Dick Bruna in zijn werkkamer in 1967.