Nieuws/Buitenland
615703341
Buitenland

Prominente Iraanse actrice plaatst foto zonder hoofddoek op Instagram

Taraneh Alidoosti

Taraneh Alidoosti

TEHERAN - Een van de meest prominente Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich met een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land. Alidoosti, onder meer bekend van haar rol in de met een Oscar bekroonde film The Salesman, plaatste de foto waarop haar lange donkere haren te zien zijn op Instagram.

Taraneh Alidoosti

Taraneh Alidoosti

De actrice hield op de foto een protestbord vast met de in het Koerdisch geschreven leus "Vrouwen. Leven. Vrijheid." Enkele dagen geleden zei Alidoosti op Instagram dat zij Iran niet zal verlaten en bereid is "een prijs te betalen" om haar rechten er te kunnen verdedigen. Verschillende mensen uit de Iraanse filmsector zijn al opgepakt om hun openlijke steun aan de protesten.

De 38-jarige Alidoosti werkte samen met de bekroonde regisseur Asghar Farhadi, onder meer in de films Fireworks Wednesday, The Client en About Elly. Ze speelt ook de hoofdrol in de dit jaar verschenen film Leila's Brothers, die geselecteerd is voor een Gouden Palm in Cannes.

In Iran wordt sinds de dood op 16 september van de 22-jarige Mahsa Amini, die door de religieuze politie was opgepakt, in het hele land gedemonstreerd voor vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten.