Nieuws/Binnenland
61756
Binnenland

Marcel Peereboom Voller

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor reisadviezen. Een negatief reisadvies wordt gegeven wanneer er sprake is van onveilige gebieden waar reizigers alert moeten zijn en waar sprake is van oorlogshandelingen en/of natuurgeweld.

Dat er voor Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland nog geen negatief reisadvies geldt, speciaal voor sportieve Nederlanders, is eigenlijk best vreemd. Dit weekeinde reizen ongeveer 400.000 landgenoten naar de Alpenlanden voor de wintersport.

Ach ja, de wintersport. Ooit een heerlijke bezigheid in de gezonde buitenlucht, waar de pistes royaal waren voorzien van sneeuw. Waar het enige geluid de echo was van een jodelkreet als je een stukje zwarte buckelpiste had getrotseerd en een stube ontwaarde tussen de naaldbomen, alwaar de in een traditionele dirndel gehulde waardin diep vooroverboog bij het inschenken van de glühwein.

Das war einmal.

Nu zien de pistes zwart. Niet qua moeilijkheidsgraad, maar van de mensen. Als je geluk hebt, ligt er sneeuw. Zo niet, dan weerkaatst het gebulder van sneeuwkanonnen tegen de bergwanden. Hoestend door de stank van dieselgeneratoren sta je in de lange rij voor de skilift en vormen de buckels op de buckelpiste veel minder gevaar dan de idioten die je er van de sokken razen.

Met een beetje geluk ontwaar je een stube tussen de afgestorven naaldbomen, welk etablissement bij nader inzien een ordinaire skihut blijkt te zijn waar landgenoten met elkaar op de vuist gaan op de bonkende klanken van Jetzt geht’s los van DJ Ötzi. De glühwein is alleen per strekkende meter te bestellen voor de prijs van een doos uitstekende champagne.

Wintersport is gevaarlijker dan ooit. Lange files vanwege de topdrukte richting de skioorden, waarbij dit weekeinde sneeuw wordt verwacht. Op de weg, niet zozeer op de piste. Op de piste dreigt lawinegevaar omdat temperaturen in de Alpen rond het vriespunt schommelen.

Zorgt het natuurgeweld niet voor gevaarlijke omstandigheden, dan doen de duizenden Nederlanders die zich in de drukte een been-, schouder- of kniebreuk skiën dat zelf wel. De ANWB meldde deze week dat niet alleen het aantal ongelukken toeneemt, maar dat ook de verwondingen ernstiger worden. Dan hebben we het over gescheurde milten, hoofdletsel, bekkenbreuken en wervelfracturen.

Hoofdoorzaak: zelfoverschatting. Vooral degenen die roepen dat ze uitstekend kunnen skiën omdat ze al jaren met wintersport gaan, vergeten gemakshalve dat dit per saldo maar één week per jaar is.

Tellen we daarbij op dat vakantiegangers geen idee hebben wat wel en niet is verzekerd – bobsleeën valt niet onder de wintersportdekking, zo meldde een verzekeraar wellicht ten overvloede – dan kunnen we tot maar één conclusie komen.

Het is er nog net geen oorlog, daar in de Alpen.

Maar de andere criteria voor het uitvaardigen van een negatief reisadvies worden ruimschoots gehaald.