Nieuws/Binnenland
61789
Binnenland

Oer-Hollandse sport niet sexy genoeg

De sjoeler vergrijst

Amsterdam - Nederland is nog altijd een toonaangevende sjoelnatie, maar Duitsland komt eraan. De Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) begint dan ook een charmeoffensief om de jeugd te interesseren voor dit aloude oer-Hollandse spelletje. „Een sport”, corrigeert voorzitter Jos Mulder. Sjoelen moet vooral sexy worden…

Hoe illustratief. De voorzitter plaatste recent een noodkreet op internet. Hij is naarstig op zoek naar een vereniging die de sjoelthriller Nederland-Duitsland voor haar rekening wil nemen. „Nee, we zijn niet bang voor sjoelhooligans of sjoelrellen of zo. Het is meer een kwestie dat we aan het vergrijzen zijn, waardoor het steeds lastiger wordt leden te vinden die dit willen organiseren.”

Mulder (54) is van de generatie waar sjoelen nog voor vertier in de huiskamer zorgde. Een tijdperk dat gamen letterlijk sciencefiction was. „Je ziet dat ons ledenbestand in rap tempo vergrijst. Met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. Hadden we op het hoogtepunt – medio jaren negentig – nog 3500 leden, nu zijn dat er amper 1200.”

Terwijl het meer is dan slechts een spelletje, aldus Mulder. „Het is een sport: met jaarlijks NK’s in vier verschillende spelvarianten en tweejaarlijks een WK. Volgens ons is het ooit in Nederland ontstaan. Er zijn tekeningen uit de middeleeuwen van een spel dat erop lijkt.”

Er gloort echter weer wat hoop. Er lijkt zelfs sprake van een kleine wederopstanding. In Tilburg zijn jongeren in een heuse nachtclub de sjoelclub D’r In Da Telt begonnen en eerder deze maand werden de open Groningse kampioenschappen gehouden.

„Kijk”, zegt Jos Mulder, „als sjoelbond willen we contact met deze jonge sjoelers. Van hen kunnen we leren hoe we onze sport weer sexy kunnen maken.”