Nieuws/Binnenland
618027691
Binnenland

Actrice voor rechter om drugshandel

Eis: twee jaar cel plus boete voor Imanuelle Grives

Grives na afloop van de zitting.

Grives na afloop van de zitting.

ANTWERPEN - Tegen Imanuelle Grives is twee jaar cel en 1000 euro boete geëist wegens drugsbezit en -handel. De actrice staat donderdag terecht in Antwerpen voor de vermeende drugshandel op het dancefestival Tomorrowland in Boom.

Grives na afloop van de zitting.

Grives na afloop van de zitting.

Naar Belgisch strafrecht wordt een opgelegde boete met acht vermenigvuldigd, zodat het bedrag feitelijk zou uitkomen op 8000 euro, meldde een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie donderdag na de zitting.

Grives werd op 21 juli opgepakt bij de ingang van het festival toen een drugshond aansloeg. Ze had volgens het Belgische Openbaar Ministerie xtc-pillen, MDMA, cocaïne en ketamine in haar bezit, die ze verstopte in onder meer een pruik. Op haar logeeradres werden nog meer drugs gevonden, zoals amfetamine, GHB en cannabis. Voor de spullen gebruikte ze codenamen, zo bleek tijdens de zitting. MDMA noemde ze stroopwafels, xtc werd koffie en GHB was soep.

Grives heeft volgens haar advocaat willen experimenteren. Niet per se in verband met een rol, zoals ze eerder had verklaard, maar om de spanning op te zoeken. Ze gebruikte zelf zowat alle verdovende middelen die er op de markt te verkrijgen zijn en was veel aan het feesten. „Feesten en acteren waren voor mijn cliënte de manier om vrijheid te ervaren”, aldus haar raadsman. Volgens John Maes was „de goedlachse Imanuelle die iedereen voor de camera’s zag, in werkelijkheid een vrouw die worstelde met haar bestaan.” Ze slikte ook medicatie tegen angstaanvallen. Inmiddels heeft Grives hulp gezocht bij de Geestelijke Gezondheidszorg, aldus haar advocaat.

Maes benadrukte dat Grives maar acht pillen had verkocht op het festival en niet eens wist wat voor prijs ze ervoor moest vragen. „Het was een eenmalig slecht avontuur. Laten we de zaken niet groter maken dan ze zijn.”

In tranen

Grives betuigde zelf huilend haar spijt voor de rechtbank in Antwerpen. Aan het eind van de rechtszaak tegen haar zei ze in haar laatste woord dat ze zich roekeloos had gedragen, met ernstige gevolgen voor haarzelf en voor de mensen om haar heen. Ze zei dat ze ook haar twee vriendinnen, die samen met haar werden opgepakt, in diskrediet heeft gebracht.

Ze zei snikkend dat ze tijdens haar voorarrest in de gevangenis in Antwerpen, van juli tot september, goed heeft nagedacht over hoe ze verder moet met haar leven. Ze hoopt op een tweede kans en zei open te staan voor een eventuele werkstraf, waarvoor haar advocaat heeft gepleit.

Na de rechtszaak, die krap een uur duurde, wilden Grives en haar advocaat geen vragen beantwoorden. Ze liepen snel naar buiten en probeerden een horde journalisten te ontwijken.

Tegen de twee vriendinnen, van wie er één ook op de zitting was, werd achttien maanden celstraf geëist. Zij hadden volgens het OM veel minder drugs bij zich, maar ze hebben volgens de aanklager op zijn minst moeten weten van de handel, omdat de spullen zichtbaar in hun Airbnb lagen. De advocate van een van hen bepleitte vrijspraak, omdat zij er niets van wist en ook niets bij zich had tijdens de arrestatie.

De uitspraak is 8 november.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je terug onderaan dit artikel.