Nieuws/Binnenland
618124361
Binnenland

NS: onwaarschijnlijk dat conducteurs op mondkapjes gaan handhaven

De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden.

De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden.

UTRECHT - Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die handhaving ligt in eerste instantie bij de Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, stelt hij. Hoe de handhaving er exact uit komt te zien, wordt momenteel besproken door de NS, bonden en medezeggenschap.

De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden.

De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden.

De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste donderdagochtend vraagtekens bij eventuele handhaving van de mondkapjesplicht door conducteurs. De woordvoering van de NS geeft daarop aan dat conducteurs weliswaar bevoegdheden als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) hebben, maar dat die niet per se gebruikt zullen worden. „De conducteurs hebben primair een gastvrijheidsfunctie. Handhaving ligt in eerste instantie eerder bij Veiligheid en Service.”

„Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1.

„Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is weten wij ook nog niet.” De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden, vertelt de woordvoerder. Zij kunnen reizigers instructies geven en hen beboeten als de instructies niet worden opgevolgd.

Of en hoe personeel voorzien wordt van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kan de woordvoerder nog niet zeggen. Ook in hoeverre mondkapjes op stations voor reizigers verkrijgbaar worden, is volgens de woordvoerder nog niet bekend.

De NS-medewerkers met boa-bevoegdheden gaan de 1,5 meterregel handhaven op de stations. „In de treinen is de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger het uitgangspunt”, aldus de woordvoerder.

Om te verzekeren dat mensen afstand kunnen houden, is de bedoeling dat maximaal 40 procent van de capaciteit in de treinen wordt benut. Hoe voorkomen moet worden dat meer mensen in een trein stappen, weet de woordvoerder nog niet. „Dat wordt momenteel sectorbreed bekeken.”