Nieuws/Binnenland
619115467
Binnenland

Vier gewonden bij brand in arbeidsmigrantenhuis in Gelderse Velp

VELP - Bij een grote brand in een arbeidsmigrantenhuis in het Gelderse Velp zijn vier mensen gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft het vuur onder controle, maar is nog aan het nablussen. De veiligheidsregio weet „voor 99 procent zeker” dat niemand is achtergebleven in het hoekhuis, aldus een woordvoerder. „Helemaal zeker weten we het nog niet, maar de bewoners zeggen iedereen bij elkaar te hebben.” Het pand is niet meer bewoonbaar.

Een persoon heeft een been gebroken toen hij of zij uit het raam sprong, weet de woordvoerder. Een ander heeft ook botbreuken opgelopen bij een sprong om weg te komen. De twee andere gewonden hebben rook ingeademd.

Als het nablussen klaar is, worden er dranghekken geplaatst en gaat een sloopbedrijf „heel voorzichtig slopen om te zien of er niemand meer ergens onder ligt”, aldus de woordvoerder van Gelderland-Midden. Pas daarna kan met zekerheid worden gesteld dat niemand in het pand is achtergebleven.

In het hoekhuis aan de Willemstraat brak maandagochtend rond 05.45 uur een grote brand uit, een uur later waren de vlammen onder controle. In het pand woonden volgens de woordvoerder veel arbeidsmigranten. „Er zaten veel Poolse mensen in, en ook Roemenen.” De politie liet daarom een tolk komen, om zo informatie te krijgen over het aantal aanwezigen. Volgens de gemeentelijke inschrijving zouden er dertien mensen wonen. Het gaat om een pand van meerdere huizen die onderling verbonden zijn, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. Hoeveel mensen daadwerkelijk aanwezig waren, weet de woordvoerder niet.

De brand is mogelijk ontstaan doordat "men heeft zitten barbecueën met een gasbarbecue op het platje van de eerste verdieping", vermoedt de woordvoerder. "Daarna is er een sigaret aangestoken en vervolgens is er een explosie geweest." De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De bewoners worden opgevangen door de firma waarvoor ze werken. „Zij zijn de werkgever van de meeste mensen. Ze begeleiden hen en het bedrijf zorgt ook voor een nieuwe woonplek”, aldus de woordvoerder van Gelderland-Midden.

Verscheidene woningen naast het pand werden op tijd en zonder problemen ontruimd. Die huizen zullen volgens de woordvoerder rook- en waterschade hebben, maar naar verwachting kunnen de bewoners eind van de middag weer naar huis.