Nieuws/Binnenland
619607031
Binnenland

Veroordeelde moordenaar Joey D. zwaargewond afgevoerd uit huis Rosmalen

ROSMALEN - Een ambulance en een politieauto zijn met loeiende sirenes weggereden van het huis in Rosmalen waar een man zich enkele uren verschanste. Kort daarvoor deden zich harde ’klappen’ voor.

„Verdachte Rosmalen is zojuist door de ambulance weggebracht naar het ziekenhuis nadat hij zichzelf verwondde. Hij is daarbij ernstig gewond geraakt. Wij doen verder onderzoek”, zo laat de politie op Twitter weten. De omgeving rond het huis is inmiddels vrijgegeven.

Agenten en de tot 15 jaar en 6 maanden celstraf veroordeelde Joey D. uit Rosmalen raakten eerder vandaag ook al verwikkeld in een vuurgevecht. Dat meldt de politie.

Automatisch vuurwapen

Politieobservanten keken sinds één uur vanmiddag uit op een woning aan de Schoolstraat waar D. zich op dat moment bevond. „Tijdens het posten zagen zij een man in het huis rondlopen met een automatisch vuurwapen. Dat was voor hen de reden om een arrestatieteam in te schakelen”, aldus de politiezegsman.

Nog voordat het arrestatieteam in Rosmalen arriveerde, kwam het tot een schietpartij tussen de observanten en de man naar wie zij uitkeken, aldus de woordvoerder. Hoe de situatie rond de klok van drie escaleerde, zegt hij niet te weten. „Wel is duidelijk dat beide partijen schoten.”

Ik heb niet geschoten’

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van D. legt een andere lezing op tafel. Hij zegt een sms te hebben gekregen van D. waarin de vanochtend wegens moord veroordeelde man aangeeft niet te hebben geschoten. „Hij zegt onschuldig te zijn”, aldus Kuijpers.

De advocaat vervolgde: „Ik heb hem geadviseerd zijn kleren uit te trekken en in zijn onderbroek naar buiten te lopen met zijn handen omhoog. Daar heb ik geen reactie op ontvangen. Ik hoop echt dat hij dit doet, want ik zie op foto’s die knapen van een arrestatieteam staan: die wil je niet in je nek hebben.”

Moord

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde D. dinsdagochtend tot 15 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Dit omdat hij in december 2014 zijn oom Martie Heesbeen (49) doodschoot. In eerste aanleg sprak de rechtbank D. nog vrij wegens gebrek aan bewijs. Heesbeen liet destijds ’s avonds in het donker zijn hond uit. Vermoedelijk is een financieel geschil eraan vooraf gegaan.

De moord heeft volgens het hof alle kenmerken van een ‘kille en brute liquidatie’, staat er in het vandaag gepubliceerde vonnis. D. nam rond zeven uur ‘s avonds rijdend vanaf zijn scooter zijn oom onder vuur en schoot hem van dichtbij neer. Ook het hondje van het slachtoffer werd doodgeschoten. Het was doelbewust, stellen de rechters. D. bleef met zijn scooters achter een stel hardlopers rijden. Nadat die het slachtoffer waren gepasseerd nam D. zijn oom onder vuur. ‘Kil en meedogenloos’, aldus de rechters.

Mogelijk speelde er op de achtergrond een zakelijk conflict met zijn oom. Maar over het waarom van de moord kwam geen duidelijkheid. Omdat D. ontkent te hebben geschoten. Ook over zijn persoonlijkheid is onduidelijkheid. D. weigerde in 2015 een psychologisch onderzoek. Maar uit niets is gebleken dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, staat er in het vonnis. Joey D. is in het verleden nooit eerder onherroepelijk veroordeeld voor geweldsdelicten. Wel voor verboden wapenbezit.

Na de moord kwam hij gewoon bij de moeder van het slachtoffer over de vloer, vertelde ze aan de rechtbank. Vijf dagen lang. “Tijdens de crematie vroeg hij respect toen een bezoeker kuchte. Maar dat respect heeft hij voor mijn zoon niet gehad”, tekende het Brabants Dagblad op.

Kuijpers laat in een reactie op het besluit van het gerechtshof weten tegen dat arrest in cassatie te gaan. „De bewijsconstructie van het Hof roept grote vraagtekens op”, stelt de strafpleiter.