Nieuws/Binnenland
620486709
Binnenland

Kamer stuurt brandbrief aan ECB over ’oneerlijk beleid’

Pieter Omtzigt (CDA)

Pieter Omtzigt (CDA)

Den Haag - De Tweede Kamer neemt het op voor onze pensioenfondsen en heeft daarom een brandbrief aan de Europese Centrale Bank (ECB) geschreven. Ons parlement vindt het voorgenomen beleid oneerlijk en neemt daarom deze ongebruikelijke stap.

Pieter Omtzigt (CDA)

Pieter Omtzigt (CDA)

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft, op aandringen van het parlement, een brief gestuurd richting Frankfurt over de zorgen van de Tweede Kamer. Ze wijst er op dat het Nederlanddse parlement een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangenomen waarmee het zich verzet tegen de plannen van de ECB.

De motie protesteert tegen het plan om banken een hogere rente te geven als ze hun geld stallen bij de ECB. Op die manier worden ze beschermd tegen de huidige negatieve rentes. Maar het steekt de Tweede Kamer dat onze pensioenfondsen en verzekeraars die voorkeursbehandeling niet krijgen en het met lagere rentes moeten doen.

Privéspaarders voorgetrokken

Door dat plan worden Europeanen die bijvoorbeeld via hun bankrekening voor hun pensioen sparen, straks bevoordeeld. Terwijl de mensen die hun pensioengeld in een fonds steken, zoals in Nederland gebeurt, dat voordeel niet krijgen. Tussen die verschillende soorten spaarders in Europa mag volgens het Nederlandse parlement geen onderscheid gemaakt worden.

Omtzigt vindt daarom dat niemand dit voordeel van de ECB moet krijgen, zodat er geen oneerlijke situatie ontstaat. Dan heeft dus iedereen evenveel last van de huidige rentestand, maar hij hamert er tegelijkertijd op dat de ECB de rente niet zo laag moet houden.