Nieuws/Binnenland
620879046
Binnenland

Liander verdubbelt vermogen Amsterdams elektriciteitsstation

AMSTERDAM - Bij het Amsterdamse elektriciteitsverdeelstation Nieuwe Meer moet de komst van een grote transformator ervoor zorgen dat het vermogen op deze plek verdubbelt. Vanaf deze locatie worden delen van Amsterdam-Zuid, Sloten en Osdorp voorzien van stroom. De vraag in zowel woonwijken als bij bedrijven en industrie neemt hier snel toe. De transformator is dinsdag geplaatst en netwerkbeheerder Liander verwacht dat hij eind dit jaar in gebruik is.

Met de komst van de transformator wordt het vermogen op station Nieuwe Meer verdubbeld naar 280 megavolt-ampère. Daarmee kunnen ruim 50.000 moderne aardgasloze nieuwbouwwoningen van stroom worden voorzien. Ook op andere plekken in de stad breidt de netwerkbeheerder de capaciteit van het stroomnet de komende tijd uit.

„Bedrijven stappen bij een bedrijfsuitbreiding steeds vaker over van aardgas op elektriciteit, ook consumenten verwarmen hun woningen steeds vaker elektrisch”, zegt Paul van Engelen van Liander, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Amsterdamse net, over de toenemende vraag naar elektriciteit. „Daarnaast hebben mensen steeds meer elektrische apparaten en gaan laadpalen voor elektrische auto’s als zoete broodjes over de toonbank. Om deze vraag te faciliteren en het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, breiden wij het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit.”

Het elektriciteitsnet in de hoofdstad raakt steeds voller. Onlangs riep Amsterdam het Rijk op de knelpunten aan te pakken, nadat Liander de afgelopen drie maanden tot vier keer toe ’congestie’ heeft moeten afkondigen voor een deel van het hoofdstedelijke stroomnet. Dat houdt in dat verbruikers niet de hoeveelheid stroom kunnen krijgen die ze willen en dat producenten niet de elektriciteit op het net kwijt kunnen die ze hebben opgewekt. Door de knelpunten op het stroomnet dreigt de bouw van duizenden broodnodige woningen vertraging op te lopen en kunnen grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen niet meer worden aangesloten, waarschuwde burgemeester Femke Halsema.