Nieuws/Binnenland
621176944
Binnenland

Halsema: dringend advies voor mondkapje in publieke binnenruimte

Femke Halsema tijdens de vorige coronapersconferentie in Amsterdam (Archiefbeeld).

Femke Halsema tijdens de vorige coronapersconferentie in Amsterdam (Archiefbeeld).

Amsterdam - Amsterdam is de grip op het coronavirus volledig kwijt. Door het hoge aantal besmettingen kan de GGD niet meer terugvinden waar besmettingen zijn ontstaan. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag in een ingelaste persbijeenkomst. Daar werd het dringende advies gegeven aan Amsterdammers in alle openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Femke Halsema tijdens de vorige coronapersconferentie in Amsterdam (Archiefbeeld).

Femke Halsema tijdens de vorige coronapersconferentie in Amsterdam (Archiefbeeld).

Amsterdam staat bovenaan als coronabrandhaard van Nederland, maar ook internationaal behoort de hoofdstad tot de uitschieters in negatieve zin. Amsterdam staat in de top tien van Europese regio’s met de meeste positieve coronatesten ten opzichte van het aantal inwoners. Groot-Amsterdam staat op plaats zes, met 194 positieve coronatesten per week per 100.000 inwoners, zo berekende RTL Nieuws maandag.

’Pijn in de buik’

„De afgelopen twee weken stegen de besmettingen en ziekenhuisopnames steeds harder, tot een stijging van 50 tot 60 procent in de afgelopen week”, aldus Halsema. Ze voorziet een nieuwe piek in ziekenhuisopnames. „Ik heb artsen gesproken die met pijn in de buik rondlopen vanwege de piek die mogelijk aandient.”

Halsema roept Amsterdammers vanaf dinsdag op het aantal sociale contacten drastisch te beperken. „Het is inmiddels in onze regio nauwelijks meer te achterhalen waar mensen besmet zijn geraakt. Fysieke ontmoetingen moeten daarom een uitzondering worden. Je zoekt elkaar dus alleen nog op als dat noodzakelijk is”, aldus Halsema.

Mondkapjes

Ze geeft Amsterdammers het ’dringende advies’ in alle voor het publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Instellingen, horeca en de detailhandel moet de mondkapjesplicht in het deurbeleid invoeren. Mensen zonder mondkapje moeten geweigerd worden. „Wij adviseren alle contactberoepen een mondkapje te dragen.” Dat geldt ook voor bezoekers van sportscholen, zei Halsema na vragen van journalisten en ook in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost.

Halsema: „Als we niet de gewenste resultaten bereiken, en dat betekent een daling van het aantal besmettingen met minstens 40 procent ten opzichte van het huidige aantal, dan zijn zwaardere maatregelen onvermijdelijk. Alleen als iedereen zich nu inspant en zich houdt aan de maatregelen, kunnen we goede hoop hebben op betere tijden in de nabije toekomst.”

Halsema zegt op vragen of het lokale bestuur ook iets te verwijten valt het volgende: „We bevinden ons in een crisis die we nooit eerder hadden meegemaakt en die al zeven maanden duurt. Onvermijdelijk zal in de evaluaties blijken dat er dingen niet goed zijn gegaan, dat zal nationaal, regionaal en lokaal gelden.” Volgens Halsema kan de crisis echter niet alleen vanuit overheidswege besteden worden. „Dat doen we echt als samenleving met elkaar. Met het gedrag van ons allemaal kunnen we de crisis onder controle krijgen.”