Nieuws/Binnenland
621822063
Binnenland

Minister Slob moet in quarantaine, Mediadebat geschorst

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media.

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media.

DEN HAAG - Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in quarantaine, omdat hij meer dan een kwartier in contact is geweest met een medewerkster die met het coronavirus besmet blijkt. Dat maakte hij maandag bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat is geschorst.

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media.

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media.

„Ik voel me overigens prima”, zo meldde de minister.

Het eerste gedeelte van het debat was bijna voorbij, toen de CU-bewindsman een appje kreeg dat een naaste medewerkster van hem besmet is. Daarna kreeg hij ook een waarschuwing van de CoronaMelder op zijn telefoon dat hij langer dan een kwartier in contact is geweest met iemand met corona. Hierop meldde de minister in het debat hoe de zaken ervoor staan. „Ik moet dit debat nu verlaten om in quarantaine te gaan”, zo zei hij. „Dit zijn de consequenties van de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben.”

De minister kondigde later op Twitter aan de komende tijd vanuit huis te gaan werken en zich te laten testen zodra hij klachten krijgt.

Afstand

CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf, ook bij het debat aanwezig, is nog amper bekomen van de schrik. „Zo zie je maar dat het ook belangrijk is om in de vergaderzalen voldoende afstand te houden van elkaar.”

De Tweede Kamer komt nog wel lijfelijk bijeen, maar heeft het aantal debatten drastisch teruggeschroefd. Een deel van de debatten wordt via een videoverbinding of een procedure via e-mail afgehandeld. Debatten over urgente actuele onderwerpen, zoals het coronavirus, over begrotingen of wetgevingsoverleggen, worden nog wel gehouden, maar dan zo dat de deelnemers afstand kunnen houden. Hoofdelijke stemmingen in de grote zaal gebeuren in cohorten van 50.

Meer politici getroffen

Slob is niet de eerste van de bewindslieden die in thuisquarantaine moet wegens een besmetting in de omgeving. Eerder moest minister Tamara van Ark (Medische Zorg) al in thuisquarantaine vanwege een vastgestelde infectie in haar gezin. Momenteel zitten ook twee Kamerleden van de PVV thuis in quarantaine vanwege besmettingen in de familie.