Nieuws

Nieuw seizoen Floortje naar het einde van de wereld

’Mezelf altijd weer bewijzen’

Door Patricia Cortie

BrunoPress/Patrick van Emst

Een nieuwe reeks van Floortje naar het einde van de Wereld (NPO 1, 21.30 uur) brengt de presentatrice opnieuw naar de meest afgelegen plekken. Met twee tv-prijzen op zak gaat zij er niet vanuit dat ook dit een doorslaand succes wordt. „Ik moet me elk seizoen weer bewijzen.”

BrunoPress/Patrick van Emst

Floortje Dessing doet in het vierde seizoen onder meer Siberië, Chili, Australië en Zuid-Afrika aan. „Elke reis heeft zijn eigen karakter, gevoel en emotie. Je kunt niet zeggen dat één daarvan het meest bijzonder was. Dat zou de andere tekort doen.”

„Wel was de reis naar het eiland Wrengel, vanavond te zien, heel ingewikkeld. Het kostte twaalf dagen om er te komen, onder meer via Alaska en Rusland, en ook weer twaalf dagen om terug te gaan. Tot voor kort was het eiland helemaal niet bereikbaar. Volgens mij zijn er nog geen Nederlandse filmploegen geweest. Er komt sowieso bijna niemand.”

Het Vara-programma is inmiddels verhuisd van de woensdag- naar de zondagavond. „Spannend”, vindt Dessing. „Het is een eer om achter zo’n groot programma als Boer zoekt vrouw te zitten, maar het schept misschien hogere verwachtingen. Als de kijkers het maar mooi vinden, dat is het belangrijkste.”

De presentatrice kreeg vorig jaar de Gouden Televizier-Ring voor Floortje naar het einde van de wereld van het publiek en werd door de branche verkozen tot Omroepvrouw van het Jaar. „Prijzen winnen is nooit mijn doel geweest, maar het is een fantastische steun in de rug dat mensen waarderen wat wij tot nu toe hebben gedaan. Ik ga niet achterover leunen. Ik wil iets teruggeven voor wat zij mij hebben gegeven.”

Haar tweedelige documentairereeks Floortje terug naar Syrië is door de NPO onlangs ingezonden voor een prestigieuze International Emmy Award. „Ongelooflijk”, vindt Dessing, die bescheiden blijft onder alle lofuitingen. „Ik had niet gedacht dat ik dat zou bereiken. Ik vind het al een eer dat mensen ernaar gaan kijken. Er zit zoveel emotie en bloed, zweet en tranen in.”

Hoelang zij met Floortje naar het einde van de wereld doorgaat, is volgens de presentatrice niet te zeggen. „Het is je vak, het is waar je van houdt en waarmee je je verbonden voelt. Er zit altijd een houdbaarheid aan een programma. Het wordt elk jaar moeilijker verhalen te vinden en het is ook zwaar, mensen fakkelen af. Het is nog niet duidelijk hoe we volgend jaar verder gaan. We hebben in ieder geval weer mooie afleveringen gemaakt waarvan ik hoop dat ze gaan ontroeren en inspireren.”