Nieuws/Buitenland
624921003
Buitenland

Politiechef Uvalde in VS neemt ontslag na bloedbad op school

UVALDE - Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, heeft de verantwoordelijk politiechef ontslag genomen als gemeenteraadslid, melden diverse media. „Ik denk dat dit de beste beslissing is voor Uvalde”, citeerde de lokale krant Uvalde Leader News politiechef Pete Arredondo. Hij werd in zijn functie als politiechef ruim een week geleden al met betaald verlof naar huis gestuurd.

Een 18-jarige schutter schoot eind mei negentien kinderen en twee leraren met een geweer dood op een school in Uvalde. Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten en vooral op Arredondo, die al enkele minuten nadat de schutter de school binnenging aanwezig waren. Het duurde zo’n 70 minuten voordat agenten de schutter uiteindelijk confronteerden en hem doodschoten.

Arredondo heeft eerder tegen Amerikaanse media gezegd dat ze wachtten op een sleutel van het klaslokaal waar de schutter zich had verscholen en waarin leerlingen en docenten aanwezig waren. Ook zouden de aanwezige agenten niet voldoende wapens en materieel hebben gehad om de schutter eerder te confronteren.

Beveiligingsbeelden

Die argumenten zijn de afgelopen weken op de tocht komen te staan, toen uit vrijgegeven videobeelden bleek dat er al veel eerder dan gezegd agenten met automatische wapens en kogelwerende schilden in de school aanwezig waren. Ook laten beveiligingsbeelden zien dat de aanwezige agenten nooit gekeken hebben of de klaslokalen überhaupt op slot zaten. Als de aanwezige agenten eerder de schutter hadden geconfronteerd, hadden ze mogelijk levens kunnen redden, zeggen critici.

Ondanks het leed wil een belangrijk deel van de Amerikaanse bevolking en vooral de politiek de wapencultuur niet opgeven. Een overzicht: