Nieuws/Binnenland
625460733
Binnenland

Ruim 50 arbeidsmigranten onder ’erbarmelijke omstandigheden’ in boerderijcomplex Limburg

De stapelbedden waar de arbeidsmigranten sliepen.

De stapelbedden waar de arbeidsmigranten sliepen.

LINNE - Op een boerderijcomplex in Linne (Limburg) zijn ruim vijftig arbeidsmigranten aangetroffen onder „erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden”, meldt de gemeente Maasgouw. Zij werden afgelopen donderdag gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw.

De stapelbedden waar de arbeidsmigranten sliepen.

De stapelbedden waar de arbeidsmigranten sliepen.

De gemeente heeft direct een einde aan de situatie gemaakt en de eigenaar opgedragen de arbeiders elders te huisvesten. „Ik heb zelden zo een mensonterende situatie meegemaakt”, aldus burgemeester Stef Strous. „Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar.”

Stapelbedden

Volgens Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor de voorman. „Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten.” Sommige migranten gaven via tolken aan dat ze soms geslagen waren.

De Roemenen verbleven in de bijgebouwen van de hoeve waar onder meer slaapvertrekken en een eetkamer waren. Ook aan de achterkant van het pand staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden, meldt de gemeente.

Onveilig pand

Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Stapelbedden komen soms tegen het dak aan, er lijkt geen goede ventilatie te zijn, voor sommige ramen zitten tralies. Kookplaten met gasflessen en gasbranders staan dicht bij ruimten waar vier tot zes mensen slapen, vluchtroutes ontbreken of zijn gebarricadeerd, brandmelders zijn niet goed en er zijn geen spullen om te blussen als er brand zou uitbreken. Een deugdelijk nachtregister ontbrak.

Het echtpaar dat eigenaar is van het complex had wel een klapper met kopieën van identiteitsbewijzen. Er zou vooralsnog geen boete zijn uitgeschreven. De migranten moeten op last van de gemeente binnen twee dagen elders worden ondergebracht, maar volgens de NOS zijn de mannen na de controle ’met de noorderzon’ vertrokken. Het is niet duidelijk waar ze heen zijn gegaan.

Op 20 mei vond ook al een inspectie plaats in het gebouw. Toen waren er maar enkele arbeidsmigranten aanwezig. Van alle aangetroffen bedden bleken er 58 beslapen te zijn.

De arbeidsmigranten werkten behalve op deze boerderij ook op landbouwgronden elders in Limburg van dezelfde eigenaar.

’Aan de hoogste boom’

„Hang ze maar aan de hoogste boom op”, zegt een woedende bewoonster van het buitengebied in het Midden-Limburgse Linne. „Natuurlijk niet letterlijk, maar waar is hier de menswaardigheid nog? Dat je zo met mensen omgaat.” Enkele dagen na de inval, lijkt er nog weinig aan de hand te zijn bij de boerderij in het dorpje. Er staat een busje van de dierenambulance en er rijdt een kleine vrachtauto op een neer het terrein op. De eigenaren willen niet op vragen van journalisten reageren. Volgens de politie in Limburg zijn er geen aanhoudingen gedaan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo