Nieuws/Binnenland
625785970
Binnenland

Studenten demonstreren voor fysiek onderwijs

Studenten komen samen op het Museumplein in Amsterdam.

Studenten komen samen op het Museumplein in Amsterdam.

AMSTERDAM - Zo’n honderd studenten zijn vrijdagmiddag samengekomen op het Museumplein in Amsterdam om te demonstreren voor fysiek onderwijs. Ze maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit door alle onlinelessen sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Studenten komen samen op het Museumplein in Amsterdam.

Studenten komen samen op het Museumplein in Amsterdam.

„Investeer in studenten” en „Ik wil naar school” en „helemaal uitgezoomd” is er op meegebrachte vlaggen en borden te lezen. De demonstranten luisteren op 1,5 meter van elkaar met mondkapjes op naar toespraken van vakbonden, studenten en docenten. Studenten buiten Amsterdam volgen de demonstratie online, in verband met de aangescherpte coronamaatregelen.

„Een haperend gesprek via Zoom of een vraag in een chat haalt het niet bij het spreken van je docent of een diepe discussie na de les”, aldus studentenbakbond LSVb. „Veel studenten kunnen zich niet concentreren op hun kleine studentenkamer en missen kwaliteit. Veilig fysiek onderwijs is mogelijk en we hebben creatieve oplossingen.”

Locaties afhuren

De studenten vragen de regering geld waardoor universiteiten bijvoorbeeld theaters, concertzalen, en evenementlocaties kunnen huren waar coronaproof fysiek onderwijs gegeven kan worden. „Een win-winactie, gezien zowel de culturele- als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden”, zeggen ze.

Tijdens het protest wordt ook stilgestaan bij de impact die de coronacrisis heeft op de financiële en mentale gezondheid van studenten. „Eenzaamheid en neerslachtigheid slaan om zich heen, en doordat veel studentenbaantjes door de crisis zijn verdwenen, hebben studenten het financieel ook niet makkelijk”, zegt hbo-docent Luuk van Dijk. Ook hebben studenten het volgens de docent in coronatijd moeilijker met het vinden van stageplekken of proefpersonen voor scripties, omdat er minder contact is.

„We ontkennen niet dat de besmettingen stijgen, maar het is oneerlijk om jongeren en studenten weg te zetten. Wij komen vandaag voor hen op”, zegt vicevoorzitter van LSVb Freya Chiappino. Door de coronamaatregelen vindt volgens de LSVb nu nog maar 10 tot 30 procent van het onderwijs op locatie plaats.