Nieuws/Buitenland
626555726
Buitenland

Zo’n 700 mensen opgepakt op Cuba na grote protesten tegen regering

HAVANA - De autoriteiten op Cuba treden na de protesten tegen de regering van eerder deze maand hard op om de protestbeweging de kop in te drukken. Advocaten zeggen volgens The New York Times dat honderden arrestaties zijn verricht. Huizen van activisten worden in de gaten gehouden door de politie.

Op het door communisten bestuurde eiland gingen deze maand duizenden mensen de straat op. Er bestaat grote onvrede over de ernstige economische problemen in het land. Demonstranten scandeerden leuzen als „vrijheid” en „we zijn niet bang.”

Angst

Inmiddels slaat de angst alsnog toe, schrijft de krant. Een onafhankelijke journalist op het eiland vertelt dat hij heeft vastgezeten na de protesten en nu nauwelijks zijn huis nog verlaat. Hij sprak de vrees uit dat de veiligheidsdiensten op ieder moment voor zijn deur kunnen staan. „Die angst voel ik vanaf het moment dat ik opsta.”

Staatsmedia omschrijven betogers als vandalen en plunderaars. „Er wordt hard gewerkt om ze allemaal af te schilderen als criminelen”, zei de oprichter van het onafhankelijke medium Periodismo de Barrio.

uba

Geheime gevangenissen

Mensenrechtenorganisaties schatten dat zo’n 700 mensen zijn aangehouden na de protesten. Hun gezinnen kregen daar soms dagenlang maar beperkt informatie over. Activisten zeggen dat sommige betogers zijn veroordeeld in korte processen waar geen advocaat bij aanwezig was.

De Cubaanse autoriteiten zeggen dat opgepakte betogers gewoon toegang krijgen tot een advocaat en contact mogen opnemen met hun naasten. Een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken beklemtoonde op de staatstelevisie dat er „geen geheime gevangenissen zijn op Cuba.”