Nieuws/Binnenland

Gesprek van de Dag: maandag 20 februari

Politie in beklaagdenbank om nekklem

Door Onze Redactie

Ricard Mouw/Vidiphoto

Amsterdam - De rechtszaak, die vandaag begint, om de gestikte Mitch Henriquez confronteert de politie met een oud dilemma. Al je geweld toepast, leidt dat vaak tot gedoe. Maar als je als politieman geen actie onderneemt, kan dat óók nare gevolgen hebben. Een politieman zit zo altijd klem”, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Verder: Nederlanders lopen financieel risico, omdat ze na een ski-ongeluk meestal niet genoeg bewijs verzamelen. En: Er zijn videobeelden opgedoken van de moord op Kim Jong-nam. Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag in het Gesprek van de dag.

Ricard Mouw/Vidiphoto

Wat heb je vannacht gemist?

Kort na de aanval zou Kim Jong-nam bij agenten hebben geklaagd over duizeligheid.

Kort na de aanval zou Kim Jong-nam bij agenten hebben geklaagd over duizeligheid.

 • De moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, is vastgelegd op bewakingsbeelden. Een video lekte afgelopen nacht uit via de Japanse zender Fuji TV. Lees meer. Lees meer.
 • In de Gelderse gemeenten die zijn getroffen door een waterstoring, gaat de overheid maandag water bezorgen bij kinderdagverblijven, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang. Door een noodoplossing komt inmiddels wel weer op veel plaatsen wat water uit de kraan, maar de hulpdiensten en waterbedrijf Vitens waarschuwen dat die oplossing „niet stabiel is.” Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Ademslot, dashcams en snelheidsbegrenzer kunnen zorgen voor een daling van het aantal verkeersslachtoffers.

Ademslot, dashcams en snelheidsbegrenzer kunnen zorgen voor een daling van het aantal verkeersslachtoffers.

 • Alle personenauto’s in ons land moeten worden uitgerust met een ademslot, snelheidsbegrenzer en apparatuur die het onmogelijk maakt met een smartphone te appen en mailen tijdens het rijden. Lees meer.
 • Nederlanders lopen het risico voor tienduizenden euro’s het schip in te gaan, omdat ze na een ski-ongeluk meestal niet genoeg bewijs verzamelen van de situatie. Ook doen ze vaak niet direct aangifte bij de politie. Daardoor kan een verzekeringskwestie uitdraaien op een peperdure rechtszaak. Een dubbele strop voor het slachtoffer. Lees meer.
 • Talpa zet zijn overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG) door. Dat maakte het investeringsbedrijf van John de Mol maandag bekend. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Met deze telefoon vaardigde Hitler vermoedelijk zijn bevelen uit.

Met deze telefoon vaardigde Hitler vermoedelijk zijn bevelen uit.

AP

 • De rode telefoon die Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gebruikt in zijn bunker heeft op een veiling omgerekend zo’n 228.000 euro opgebracht. De naam van de koper is niet bekendgemaakt. Lees meer.
 • Het was niet bepaald de juiste toon die Peter Jan Rens (66) en zijn Virginia (23) aansloegen, toen Emile Ratelband (67) aan hun voordeur in Tiel kwam vragen waar zijn zesduizend euro bleef. In plaats van een goed gesprek met een constructieve oplossing waren scheldwoorden en bedreigingen het enige dat Emile naar zijn zeggen van ze kreeg. Met als gevolg dat Ratelband nu het faillissement van Rens aanvraagt. Lees meer.
 • Carlo Boszhard dacht gistermiddag tv-collega te snel af te zijn door de naam van de vierde Topper te onthullen. Carlo had bedacht dat het om Waylon moest gaan, gezien het thema van dit jaar: Country en Western. Gerard Joling leek dat in de uitzending ’per ongeluk’ te bevestigen. Welnu, Waylon is het zeker niet stellen bronnen rond de feestformatie. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

Mitch Henriquez

Mitch Henriquez

 • Vijf agenten arresteerden Mitch Henriquez toen hij bij een muziekfestival op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark riep dat hij een wapen droeg (een grap, hij wees naar zijn geslachtsdeel). Henriquez verzette zich bij de arrestatie, waarop de politie geweld gebruikte dat de arrestant fataal werd. Maandag staan de agenten voor het eerst in een zogenaamde regiezitting voor de rechtbank. Verslaggever Lieke Jongbloed doet verslag via Twitter (10 uur) Lees meer.
 • Florian ’De Wolf van het Damrak’ van L. deed volgens justitie zaken met een berucht Mexicaanse drugskartel. In november 2015 zou de groep rondom Van L. een ’proefzending’ van bijna 80 kilo cocaïne naar Nederland hebben willen laten komen. Het transport mislukte en de partij drugs werd in beslag genomen. Van L. moet maandagochtend voor de rechter verschijnen voor betrokkenheid bij deze cocaïnehandel. Onze verslaggever Bart Mos doet live verslag (vanaf 9 uur). Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Loiza Lamers

Loiza Lamers

Hollandse Hoogte

 • Loiza Lamers, die in 2015 Holland’s Next Top Model won en daarmee als eerste transgender ter wereld in dit programma zegevierde, heeft een rol bemachtigd in de Amerikaanse sitcom I Live with Models. Lees meer.
 • Aan de oproep van de Telegraaf om tips in te sturen hoe onze democratie verbeterd kan worden, is massaal gehoor gegeven. Afgelopen vrijdag zijn 650 inzendingen in ontvangst genomen door minister Plasterk. Lees meer.