Nieuws/Buitenland
627910411
Buitenland

’Crisis’ in Britse regering na opstappen van nog twee ministers

Will Quince.

Will Quince.

LONDEN - Nadat dinsdag al twee vooraanstaande ministers hun taken hadden neergelegd, zijn woensdag nog twee Britse ministers uit de regering van Boris Johnson gestapt. Will Quince (Kinder- en Familiezaken) en Robin Walker (Scholen) hebben hun ontslagbrief ingeleverd. Volgens Walker wordt de regering „overschaduwd door fouten en twijfels over integriteit.” Hun aftreden is de zoveelste tegenslag voor premier Johnson in korte tijd.

Will Quince.

Will Quince.

Quince zegt op te stappen nadat hij „onjuiste informatie” had gekregen over de aanstelling van Chris Pincher, de functionaris die vorige week moest aftreden omdat hij twee mannen zou hebben betast. Minister Quince verscheen dinsdagochtend in de media om te zeggen dat Johnson bij die aanstelling niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen Pincher. Later op de dag bleek dat het hem destijds wel verteld was. Volgens Quince is hem verzekerd dat de premier niets van de klachten wist en heeft hij dat „in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald.” Hij ziet nu geen andere mogelijkheid dan aftreden.

Quince en Walker zijn niet de eersten die opstappen sinds de laatste rel rond Johnson. Dinsdag legden de cruciale ministers Rishi Sunak (Financiën) en Sajid Javid (Gezondheid) hun taken neer. Daarnaast zijn nog negen andere regeringsfunctionarissen afgetreden, waaronder de belangrijke juridisch toezichthouder Alex Chalk. Britse media noemen dit een crisis en verscheidene partijgenoten van Johnson vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels aangepast moeten worden, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo’n stemming overleefde. Hij kreeg toen steun van 59 procent van zijn partijgenoten.