Nieuws/Buitenland
629215151
Buitenland

’Winkelende mensen groot besmettingsgevaar’

Duitse minister wil direct strenge lockdown, nog vóór kerst

Mensen in winkelstraat Wilmersdorfer in Berlijn op 10 december.

Mensen in winkelstraat Wilmersdorfer in Berlijn op 10 december.

BERLIJN - De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat er direct een nieuwe lockdown komt in Duitsland vanwege het snel toenemende aantal coronabesmettingen. Hij vindt dat er niet gewacht moet worden tot na kerst. Seehofer zei tegen het weekblad Der Spiegel dat een lockdown de enige manier is om het aantal besmettingen weer omlaag te krijgen. „Als we wachten tot kerst, hebben we nog een maand last van de hoge besmettingsaantallen.”

Mensen in winkelstraat Wilmersdorfer in Berlijn op 10 december.

Mensen in winkelstraat Wilmersdorfer in Berlijn op 10 december.

De minister zegt dat de huidige maatregelen niet streng genoeg zijn. „Het ligt niet aan de discipline van de Duitsers, maar aan de ontoereikende maatregelen.” Vrijdag en zondag wordt er overlegd door de landelijke regering en de zestien deelstaten.

Winkels dicht

De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, zit het overleg van de premiers voor. Hij rekent op een strenge lockdown van drie weken. Volgens Müller moet de detailhandel voor een belangrijk deel dicht, omdat winkelende mensen een groot besmettingsgevaar zijn. Müller wil ook dat de lockdown op 20 december al ingaat en niet pas na de kerst. De burgemeester spreekt over een nationale lockdown en verwacht van deelstaten met lage besmettingscijfers dat ze ook meedoen, omdat sprake zou zijn van een nationale crisis.

In de Bondsrepubliek bepalen de deelstaten vooral zelf hoe ze het virus bestrijden. Het leidt vaak tot onenigheid en veel verschillende maatregelen. De deelstaat Baden-Württemberg gaat bijvoorbeeld op eigen houtje zelf strenge beperkingen opleggen aan de bevolking, zoals een nachtelijk uitgaansverbod. Deelstaatpremier Winfried Kretschmann zei vrijdag dat zijn staat na de kerst tot zeker 10 januari op slot gaat. Hij kondigde ook aan met het aangrenzende Beieren, Hessen en Rijnland-Palts te gaan praten over gezamenlijke maatregelen, als een federale aanpak uitblijft.

’Saksen begint maandag al’

Saksen begint volgens Duitse media maandag al met strenge lockdowns. Daar moeten dan de scholen, de kinderdagverblijven en een heleboel ondernemingen of winkels dicht. Er zou ook een verbod komen om tussen 22.00 uur en 06.00 uur de straat op te gaan en de bestuurders denken nog na over een verbod verder dan 15 kilometer van huis te gaan.

Nederlandse grens

De aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben ook een eigen beleid. De eerste houdt zich meestal aan wat wel op nationaal niveau is afgesproken. Deelstaatpremier Armin Laschet heeft gezegd dat hij een strenge lockdown na de kerst wel begrijpelijk vindt. Laschet was eerder in de coronacrisis een fel tegenstander van grenssluitingen en heeft veel overlegd met Mark Rutte. Nedersaksen heeft eerder besloten de bestaande beperkingen te versoepelen voor de kerstdagen en de jaarwisseling, maar denkt nu over lockdowns tussen kerst en het nieuwe jaar.