Nieuws/Binnenland
629327402
Binnenland

Chimpansee met staar kan weer zien na unieke operatie: ’Ze raakt niet uitgekeken’

Chimpansee Fiffy.

Chimpansee Fiffy.

LEIDEN - Oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben bij een chimpansee, de zeker dertig jaar oude Fiffy, nieuwe ooglenzen ingebracht. Het dier was door staar bijna blind, maar kan nu weer zien. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat zo’n operatie heeft plaatsgevonden bij een chimpansee. Wel werd in ons land al eens een gorilla behandeld wegens staar, maar dat was op een andere manier.

Chimpansee Fiffy.

Chimpansee Fiffy.

Fiffy, die met veel overgewicht kampte, werd in 2008 door Stichting AAP van een Parijse zolder geplukt. Ze kon geen licht meer verdragen, verstopte zich onder een deken of hield haar handen voor haar ogen. Doordat ze het voedsel en haar groepsgenoten nauwelijks meer kon zien, dreigde ze uit de groep te vallen. De aap is op 23 mei in het chimpanseecomplex van AAP in Almere geholpen. „Fiffy heeft al zoveel mee moeten maken in haar leven, dit is het minste wat we voor haar konden doen”, zegt AAP dierenarts Hester van Bolhuis.

Ultramoderne lenzen

Toen Fiffy bijkwam uit de narcose was ze volgens haar verzorgers overweldigd door haar nieuwe zicht en raakte ze niet uitgekeken. „Fiffy heeft nu ultramoderne lenzen. Links voor dichtbij en rechts voor veraf, want een leesbril is voor haar natuurlijk geen optie”, zegt de Leidse dokter Irene Notting.

Het zal een bijzonder weerzien zijn als ze straks terug mag bij haar groepsgenoten, denken ze bij de Stichting AAP. „Ze is maar een paar dagen van haar groep gescheiden, maar heeft hen al maanden nauwelijks kunnen zien.”

Chimpansee Fiffy wordt geopereerd aan haar ogen.

Chimpansee Fiffy wordt geopereerd aan haar ogen.