Nieuws/Binnenland
629864313
Binnenland

Stad loopt bezoek van top-ijsmakers mis

Coronavirus gooit roet in Utrechtse ijsjes

Roberto Gelato poetst de machines nog maar eens; zijn bewierookte ijs wordt wél gewoon geserveerd, de Italiaanse chefs maken pas op de plaats.

Roberto Gelato poetst de machines nog maar eens; zijn bewierookte ijs wordt wél gewoon geserveerd, de Italiaanse chefs maken pas op de plaats.

Utrecht - De opening van het ijsseizoen bij de bekende Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti op vrijdag 28 februari ziet er noodgedwongen heel anders uit dan de Italiaanse ijswinkel zich had voorgesteld. Het coronavirus gooit roet in het eten.

Roberto Gelato poetst de machines nog maar eens; zijn bewierookte ijs wordt wél gewoon geserveerd, de Italiaanse chefs maken pas op de plaats.

Roberto Gelato poetst de machines nog maar eens; zijn bewierookte ijs wordt wél gewoon geserveerd, de Italiaanse chefs maken pas op de plaats.

Het was de bedoeling de zeven beste ijsbereiders uit Italië naar de domstad te halen om Utrechters hun specialiteiten te laten proeven. „Noord-Italië is zwaar getroffen door het coronavirus. Heel veel gemeenten zijn hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Zes van de zeven ijsbereiders komen juist uit de drie meest getroffen regio’s Ligurië, Lombardije en Veneto”, aldus Coletti.

„Na intensief contact met mijn zeven collega’s in Italië hebben we besloten hen niet over te laten komen voor hun en onze veiligheid. Het is een pijnlijke beslissing, maar we gaan het een andere keer zeker overdoen.”

De opening gaat vrijdag wel gewoon door, vertelt mede-eigenaresse Carlina de Lorenzo van ijssalon Roberto Gelato: „Natuurlijk gaan we er een leuk feestje van maken. De mensen hebben zeven maanden geen ijsje gegeten dus ik hoop dat het heel druk wordt. De gehele dagomzet gaat net zoals de vorige jaren naar het goede doel, het Onderzoekfonds van het Antonius ziekenhuis.”

Beste vanille-ijs ter wereld in Utrecht

Roberto Coletti won vorig jaar de Coppa d’Oro voor het beste vanille-ijs ter wereld. Dit jaar doen ze niet mee; winnaars zijn uitgesloten van de daaropvolgende verkiezing. „Daarom zaten we in de jury. We hebben de afgelopen tijd honderden verschillende hazelnoot-ijsjes geproefd. Het leek ons zo leuk een keer buiten de ijskampioenschappen de allerbeste ijsmakers naar Utrecht te halen. Woensdag en donderdag zouden ze hierheen vliegen. Het is heel zuur om dit te moeten besluiten”, vindt De Lorenzo.

Lees meer artikelen en bekijk exclusieve video’s die De Telegraaf vandaag publiceerde over de ontwikkelingen in Italië: