Nieuws/Binnenland
630470277
Binnenland

Bronnen: er is melding gemaakt van kaping

’Verdachte situatie’ in vliegtuig Schiphol

SCHIPHOL - Update 20.34 uur - De crew en passagiers van het vliegtuig waar een ’verdachte situatie’ speelde, zijn veilig van boord gehaald. Dat laat de Koninklijke Marechaussee weten op Twitter. Volg de laatste updates hier.

Het onderzoek ter plaatse duurt nog voort.

Het incident zou zich hebben voorgedaan in een vliegtuig dat bij een D-gate zou staan, nog vóór opstijgen, vermoedelijk nog tijdens het boarden. Meerdere bronnen, ook uit de luchtvaartsector, zeggen dat er de gezagvoerder op enig moment melding maakte van een ’kaping’ vanuit het vliegtuig. Dat is niet bevestigd door officiële instanties. Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van Schiphol kan nog niets verduidelijken. Wel wordt ’onderzocht’ of vluchten moeten worden omgeleid.

„Iedereen die bij de afgesloten D-gate stond te wachten moest daar weg”, laat iemand weten aan De Telegraaf. Bij de gate zou inmiddels allerlei materieel zijn weggehaald. „Er wordt gezegd dat het een tijdje kan duren”, aldus iemand ter plaatse.

Madrid

Het zou om een vlucht naar Madrid gaan met vluchtnummer UX 1094, zo melden meerdere bronnen, waaronder luchthavenpersoneel. Op sociale media worden foto’s gedeeld waarop Schiphol meldt dat die vlucht ’vertraagd’ is. Dat het inderdaad om dat toestel gaat, is niet bevestigd.

„Bij onze vlucht mochten we niet uitstappen via de slurf naar de gate, maar we werden met de bus ergens anders afgezet. Men sprak van een ontruiming op de interne radio”, laat iemand op sociale media weten.

De woordvoering ligt bij de Marechaussee. Een woordvoerder kan nog niet aangeven wat er precies aan de hand is.

Een vergadering in de Tweede Kamer is stilgelegd, zien parlementair journalisten van De Telegraaf. „Minister Grapperhaus heeft andere zaken aan zijn hoofd”, wordt gemeld. Premier Rutte houdt momenteel een betoog over stikstof in Overijssel en meldde dat hij ’er iets aan de hand is op Schiphol, ik hoop dat ik niet eerder weg moet”, zo meldt een RTL-journalist ter plaatse.

Ambulances

Hulpdiensten hebben een zogenoemde Grip 3-melding afgegeven. Dat gebeurt bij ’een incident of ernstige gebeurtenis met grote gevolgen voor de bevolking’. Mensen ter plaatse melden dat zeer veel hulpdiensten zijn uitgerukt, en ambulances met sirenes langskwamen.

Meerdere ambulances zijn inderdaad ingeschakeld, net als de GGD, en de ’Directeur Publieke Gezondheid’ van de GGD en GHOR. Ook zouden meerdere gates zijn gesloten. Op Schiphol is een gebied afgezet, is te zien op foto’s.

Weet u meer? Mail naar [email protected] of App naar onze whatsapp tiplijn, klik op de link of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.

Onze verslaggever Koen Nederhof is ter plaatse. Bekijk hieronder zijn laatste updates: