Nieuws/Buitenland
631008690
Buitenland

’Radicaal-rechtse groep wilde aanslag plegen op Franse vrijmetselaars’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

PARIJS - Zes leden van een neonazistische groep zijn deze week opgepakt in Frankrijk, omdat ze ervan verdacht worden een aanslag te hebben voorbereid tegen een vrijmetselaarsloge. Dat melden een juridische bron en een bron dichtbij het onderzoek aan Franse media. De politie trof tijdens de arrestaties dinsdag wapens, messen, veel contant geld en munitie aan.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De groep zou zichzelf ’Honneur et Nation’ noemen, Eer en Natie. Het zestal werd dinsdag opgepakt in Doubs en Bas-Rhin in het noordoosten van Frankrijk. Drie van hen, twee mannen en een vrouw tussen de 29 en 56 jaar, zijn vrijdag voor de onderzoeksrechter in Parijs verschenen. Ze worden mogelijk in verdenking gesteld van het vormen van een terroristische bende, meldt de juridische bron. De drie anderen, eveneens twee mannen en een vrouw, zijn weer op vrije voeten.

Het antiterreurparket had in februari 2021 een voorlopig onderzoek gestart naar de extreemrechtse groep. Volgens een bron dichtbij het onderzoek wilden de zes personen een gewelddadige daad uitvoeren, vermoedelijk tegen een vrijmetselaarsloge in de grensregio Moselle.

De vier mannen en twee vrouwen werden opgepakt vanwege de gesprekken die ze onderling hadden en omdat ze informatie opzochten over explosieven en mogelijke locaties.

Over de gesloten en aloude vrijmetselaarsbeweging gaan de gekste verhalen rond. Volgens complotdenkers houden ze de touwtjes in handen achter de schermen van het wereldtoneel en houden ze zich bezig met duistere zaken.