Nieuws/Buitenland
632274062
Buitenland

Russische journaliste opgepakt die op tv tegen oorlog ageerde: ’Geen idee waar ze is’

Marina Ovsjannikova onderbrak een live-uitzending

Marina Ovsjannikova onderbrak een live-uitzending

MOSKOU - De Russische tv-journaliste die in maart tijdens een nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie poseerde met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne is opnieuw voor korte tijd opgepakt. Dat meldde haar advocaat zondag op Telegram. De reden voor de arrestatie lijkt een nieuwe protestactie afgelopen vrijdag.

Marina Ovsjannikova onderbrak een live-uitzending

Marina Ovsjannikova onderbrak een live-uitzending

Marina Ovsjannikova had die dag foto’s van zichzelf op Telegram gezet waarop ze, in het zicht van het Kremlin, protesteerde met een bord waarop de tekst stond: „Poetin is een moordenaar.” Zondag volgden foto’s op Facebook waarop te zien is dat zij door politieagenten in een minibusje wordt gezet. Zeven uur later postte de journaliste echter een bericht dat ze weer is vrijgelaten. „Ik ben nu thuis en alles is in orde”, schreef zij.

Ovsjannikova haalde eerder al wereldwijd het nieuws door in maart een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender binnen te lopen en „stop de oorlog” te roepen. „Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor” stond er toen op een protestbord, dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

Met haar protestactie wilde ze de wereld laten zien dat „Russen tegen de oorlog zijn.” Tegelijkertijd wilde ze haar landgenoten duidelijk maken dat ze „kritisch moeten nadenken en de informatie die hen wordt aangeboden kritisch moeten analyseren.”

Na haar actie werd Ovsjannikova gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarop ze een boete van 30.000 roebel (bijna 260 euro) kreeg. Daarna werd ze vrijgelaten, in de wetenschap dat haar een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd hangt voor het verspreiden van „valse informatie.” Ze nam ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte, maar weigerde het politiek asiel dat Frankrijk haar aanbood. Ze wilde in Rusland blijven, ondanks het feit dat ze met haar actie het leven van haar gezin had „geruïneerd.”