Nieuws/Binnenland
632762446
Binnenland

Kamer wil dat horrorslachthuis wordt gesloten na lekken beelden gruwelijke mishandeling

DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat een slachthuis in Epe, dat deze week in opspraak is geraakt wegens ernstige dierenmishandeling, zo snel mogelijk wordt gesloten. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dringt daar tijdens het wekelijkse Vragenuur op aan. Hij krijgt bijval van onder andere VVD, CDA, PVV, PvdD, PvdA, SP en GroenLinks.

Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat nog deze week met toezichthouder NVWA in overleg om te kijken welke opties er zijn om de wens van de Kamer in te willigen. Die toezegging doet haar collega minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), die haar in de Tweede Kamer vervangt. Schouten zelf is in Luxemburg voor beraad met haar Europese ambtgenoten.

Gruwelijke mishandeling

Varkens in Nood sloeg maandag alarm over slachthuis Gosschalk in Epe. Op videobeelden is te zien hoe medewerkers dieren gruwelijk mishandelen. Schouten sprak eerder al haar afschuw uit over de beelden. Zij noemde die „schokkend” en zei er „buikpijn” van te hebben. Het slachthuis is onder verscherpt toezicht geplaatst.

De directie van de slachterij heeft zelf ook maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De betrokken medewerkers zijn geschorst en er is een eigen onderzoek ingesteld. Peddels waarmee de varkens werden geslagen mogen niet meer worden gebruikt. Het cameratoezicht in het bedrijf wordt uitgebreid en de camerabeelden worden ook veel vaker bekeken. „Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn. Dierenwelzijn is essentieel. We trekken ons dit zeer aan”, aldus de directie in een verklaring. De bedrijfstop kon dinsdagmiddag nog niet reageren op de kritiek van de Kamer, aldus een woordvoerster.

’Smeerlapperij

Sluiting van het slachthuis is volgens Kamerlid De Groot „het enige antwoord dat hier past.” PVV-leider Geert Wilders sluit zich daarbij aan. Hij spreekt van „smeerlapperij” waar onmiddellijk een einde aan moet worden gemaakt. „Overal waar dit plaatsvindt, moeten de slachthuizen acuut dicht”, vindt hij.

Tekst loopt door onder de video.

VVD’er Thom van Campen noemt de beelden „weerzinwekkend” en „onacceptabel.” Ook hij vraagt de minister „een voorbeeld te stellen” en „gewoon maar eens een slot op de deur te zetten.” CDA-Kamerlid Derk Boswijk sluit zich daarbij aan. Hij merkt op dat dit ook in het belang is van bedrijven „die het wel goed doen.”