Nieuws/Binnenland
633414005
Binnenland

Minder dan 600 coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook daling aantal positieve tests

ZEIST - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten, volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 26 juli dat er minder dan 600 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen woensdagochtend en donderdagochtend 2130 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde naar het laagste niveau sinds 7 juli.

Het is deze week de derde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met tientallen afneemt. Woensdag lagen er nog 600 patiënten op een corona-afdeling, dinsdag waren het er 635.

Op de intensive cares worden momenteel 202 coronapatiënten behandeld, per saldo twee meer dan een etmaal eerder. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic’s bij.

Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen behandelen op dit moment 378 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan woensdag en het is de eerste keer sinds 25 juli dat er minder dan 400 coronapatiënten in de klinieken liggen. Afgelopen etmaal werden er 49 mensen met coronaklachten opgenomen op de verpleegafdelingen.

Het LCPS registreerde in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 62,4 nieuwe opnames per dag. Dat is het laagste gemiddelde sinds 21 juli. Dat was in de vierde golf. Het aantal ziekenhuisopnames steeg toen, enkele weken nadat het aantal positieve tests begon op te lopen.

Om de druk op de ziekenhuiszorg te spreiden kunnen regio’s coronapatiënten van elkaar overnemen. Woensdag werd er volgens het LCPS één patiënt van de ene regio naar een andere verplaatst.

Amsterdam meeste positieve tests

In de laatste zeven dagen zijn 15.283 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat komt neer op 2183 nieuwe gevallen per dag. Het is de zesde achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt. In de zeven dagen tot aan vorige week donderdag waren er 17.386 positieve tests. Sindsdien is het aantal nieuwe gevallen met 12 procent gedaald.

Precies een week geleden kreeg het RIVM bijna 2400 meldingen en de donderdag ervoor bijna 2800.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. In de hoofdstad is het coronavirus bij 125 inwoners vastgesteld. In Den Haag kregen 115 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Rotterdam werden 108 besmettingen bevestigd. Utrecht had 49 positieve tests binnen de gemeentegrenzen. Daarna volgen Tilburg en Ede met elk 34 nieuwe gevallen. In 58 gemeenten was er geen enkele positieve test.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met zeven. Het gaat om inwoners van de gemeenten Venlo, Heerlen, Sittard-Geleen, Meerssen, Zaltbommel, Krimpen aan den IJssel en De Wolden. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven aan de gevolgen van de coronabesmetting. Het duurt soms even voordat het heengaan van een coronapatiënt is verwerkt en gemeld.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 39 sterfgevallen, gemiddeld vijf tot zes per dag. Dat is iets hoger dan het peil in de afgelopen dagen. Maar omdat het ook door verlate meldingen kan komen, betekent het niet automatisch dat de sterfte toeneemt.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij bijna 1,98 miljoen mensen. Waarschijnlijk wordt de grens van 2 miljoen positieve tests over ruim een week gepasseerd. In Amsterdam zijn meer dan 116.000 inwoners positief getest. Rotterdam staat op iets meer dan 97.000 gevallen en nadert dus ook de grens van 100.000. Van ruim 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Daar voert Rotterdam de lijst aan met 983 sterfgevallen.