Nieuws
633809692
Nieuws

Aantal ziekenhuisopnames stijgt niet meer, ook minder positieve tests

ZEIST - Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. De piek lijkt bereikt, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen week zijn 541 mensen opgenomen. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe ziekenhuisopnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.

Het zijn wel aanzienlijk meer opnames dan in de weken ervoor. Eind juni en begin juli kwamen per week zo'n vijftig tot honderd mensen in een ziekenhuis terecht.

Weekgemiddelde besmettingen gedaald

Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo'n twee weken aan een stuk.

Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op dinsdag nog 3988 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 6783. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.

Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werd geen enkel overlijden geregistreerd.

Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Amsterdam, in totaal 161. Rotterdam telde 100 nieuwe gevallen en Den Haag 82. Ook in Tilburg en Zaanstad (beide 40) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,87 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen door corona steeg licht, van 21 naar 28. Dat is vergelijkbaar met de situatie half juni. Maar het valt in het niet bij het hoogtepunt van de laatste golf. Rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne, waren er meer dan honderd meldingen van sterfgevallen per dag.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal daalde een fractie. Het cijfer geeft aan hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Dat getal stond vorige week dinsdag op 0,8 en afgelopen vrijdag op 0,7. Nu is het 0,69 geworden, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Een getal van 0,69 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 69 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 48 anderen, die vervolgens 33 mensen aansteken. De groep nieuwe gevallen wordt kleiner en kleiner en de uitbraak kan langzaam doven. Een paar weken geleden stond het getal op 3 en dat was juist het hoogste niveau ooit.

Het aantal positieve testen daalt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder jongvolwassenen. Een paar weken geleden testten 1852 op elke 100.000 mensen van 18 tot 24 jaar positief, afgelopen week waren het er 325 op de 100.000. Bij 25- tot 29-jarigen daalde het relatieve aantal positieve tests van 915 naar 215 op de 100.000.