Nieuws/Buitenland
636027719
Buitenland

OORLOG IN OEKRAÏNE

Russische soldaat onthult ’levende hel’ aan het front: ’Mannen werden uiteengerukt’

Een Oekraïense soldaat in de regio Donetsk, dicht bij de frontlinie met de Russen.

Een Oekraïense soldaat in de regio Donetsk, dicht bij de frontlinie met de Russen.

KIEV - „Ik zag hoe mannen voor mijn ogen uiteengerukt werden, het grootste gedeelte van onze eenheid is weg, vernietigd. Het was een hel”, zegt de Russische soldaat Aleksei Agafonov in een interview met de Britse krant The Guardian. Hij spreekt zelfs van de dodelijkste aanval sinds het begin van de Russische mobilisatie.

Een Oekraïense soldaat in de regio Donetsk, dicht bij de frontlinie met de Russen.

Een Oekraïense soldaat in de regio Donetsk, dicht bij de frontlinie met de Russen.

Slechts acht dagen geleden kwam Aleksei Agafonov terug in de regio Loehansk. Hij en honderden nieuwe dienstplichtigen kregen meteen een schop overhandigd om de hele nacht lang loopgraven te graven. Dat gebeurde om de beurt, want veel schoppen waren er niet. Uiteindelijk moest het werk abrupt worden onderbroken toen Oekraïense artillerie de lucht verlichtte en het granaten op Agafonov en zijn eenheid begon neer te regenen.

„Een Oekraïense drone vloog eerst over ons heen. En daarna begon hun artillerie ons urenlang non-stop te bekogelen”, aldus Agafonov tegen de Britse krant. „Ik zag hoe mannen voor mijn ogen uiteengerukt werden.”

Daarnaast beweert hij dat hun commandant hen zou hebben achtergelaten vlak voor de beschietingen begonnen.

’Zij die het overleven, worden gek’

Slechts 130 van de 570 dienstplichtigen zouden deze Oekraïense aanval hebben overleefd, waarmee dit -voor zover bekend- het dodelijkste gevecht zou zijn sinds het begin van de mobilisatie eind september. Echter benadrukt Agafonov ook de levende nachtmerrie voor de overlevenden. „Zij die het overleven, worden gek.”

Volgens The Guardian is dit gevecht tekenend voor de wantoestanden nadat Rusland tal van slecht voorbereide dienstplichtigen naar het front stuurde, waar gigantisch zware gevechten plaatsvinden in een poging de opmars van Oekraïne tegen te houden. Ook militair experts stelden eerder al dat de vaak ongetrainde mannen uit de verste uithoeken van Rusland puur als kanonnenvoer dienen.

Volgens het ministerie van Defensie in Kiev zijn er sinds de invasie eind februari naar schatting zo’n 78.000 Russen uitgeschakeld, maar die cijfers konden nog niet onafhankelijk worden geverifieerd. Moskou spreekt over veel lagere aantallen slachtoffers.

OORLOG IN OEKRAÏNELees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover