Nieuws/Buitenland
63613951
Buitenland

Duitse Groenen nomineren leider Baerbock als opvolger Merkel

Annalena Baerbock.

Annalena Baerbock.

BERLIJN - De Duitse partij Die Grünen (De Groenen) heeft voor het eerst nadrukkelijk een kanselierskandidaat naar voren geschoven. De partij staat er goed voor in de peilingen en wil dat Annalena Baerbock (40) na de verkiezingen van september Angela Merkel gaat opvolgen.

Annalena Baerbock.

Annalena Baerbock.

Baerbock geeft met haar collega Robert Habeck leiding aan de partij, die een duo-voorzitterschap kent. De Groenen zitten in peilingen de christendemocraten van Merkel op de hielen. Haar conservatieve samenwerkingsverband van CDU/CSU wordt geplaagd door interne verdeeldheid over wie de bondskanselier moet gaan opvolgen.

De Groenen toonden zich maandag juist bijzonder eensgezind. Ze profileren zich door een enkele kanselierskandidaat te kiezen als serieuze kanshebber in de strijd om de macht, nu Merkel na zo’n zestien jaar aan de macht het politieke toneel verlaat. De milieupartij ging voorheen met twee leiders de verkiezingen in.

Hun kandidaat Baerbock studeerde internationaal recht in Londen en zit sinds 2013 in het Duitse parlement. Ze sprak op een gezamenlijke persconferentie de ambitie uit om de volgende regering te leiden. De politica beloofde dat klimaatbeleid dan een speerpunt zal zijn.

Vernieuwing

„Ik sta voor vernieuwing, anderen zullen de status quo vertegenwoordigen”, zei de politica op een persconferentie met haar collega Habeck. Die erkende dat hij ook graag lijstrekker was geworden, maar dat er uiteindelijk een keus gemaakt moest worden. En die viel op zijn collega Baerbock.

De Groenen hebben op regionaal niveau al regeringsverantwoordelijkheid genomen. Zo besturen ze deelstaat Baden-Württemberg.