Nieuws/Binnenland
637622556
Binnenland

Jongen (15) Amsterdam aangehouden voor wurggreep bij vier scholieren

Amsterdam - Begin deze maand is een 15-jarige jongen in Amsterdam aanhouden voor het aanleggen van een wurggreep van vier scholieren die vervolgens korte tijd hun bewustzijn verloren. „Het onder jongeren de laatste jaren bekende ’stikspel of ’choking game’ is verre van onschuldig”, zegt het Openbaar Ministerie.

Het wurgspel, internationaal bekend als de choking game, veroorzaakt een korte roes door het dichtknijpen van de halsslagader. „Dat dit wurgspel niet geheel zonder risico is, blijkt wel uit jongeren in binnen- en buitenland die zijn overleden aan het uit de handgelopen wurgspel”, zegt het Openbaar Ministerie.

De 15-jarige jongen die werd aangehouden zou bij vier medescholieren een ’wurggreep’ hebben aangelegd. Zij raakten tijdelijk buiten bewustzijn. De verstikkingen zijn vastgelegd op camerabeelden van de school.

Gevaar

De Amsterdamse jeugdofficier van justitie wijst op de gevaren van de ’choking game’: „Er zijn tieners om het leven gekomen door het verkeerd aflopen van het wurgspel.” Bovendien kan er zwaar lichamelijk letsel ontstaan doordat er bijvoorbeeld een zuurstoftekort in de hersenen ontstaat met alle gevolgen van dien. „Het gebrek aan zuurstof kan bovendien spasmen veroorzaken of ervoor zorgen dat iemand flauw valt en vervolgens ongelukkig valt. „De gevolgen van dit ’stikspel’ kunnen je dan ook de rest van je leven achtervolgen.”

Heeft u, of hebben uw kinderen, ervaring met het wurgspel, en wilt u daarover vertellen, of heeft u meer informatie over het onderwerp? Mail dan naar m.vink@telegraaf.nl met vermelding van uw nummer