Nieuws/Binnenland
637670606
Binnenland

Woede om hordes Duitse toeristen in Appingedam: ’Je kunt beter de grenzen dichtgooien’

APPINGEDAM - Woede bij twee horecaondernemers in Appingedam. Een grote groep Duitse toeristen was vrijdag neergestreken in de Groningse stad en werd gezien terwijl ze hutjemutje op elkaar stonden, zónder mondkapjes. „Je kunt beter de grenzen voor toeristen dichtgooien dan de horeca dichtdoen. Dit is zinloos zo.”

Tjarie Kappen en zijn vriendin hebben een lunchroom in de stad en zijn nu noodgedwongen dicht. Terwijl ze hun zaak aan het schilderen zijn, zien ze de tientallen toeristen. „Vijf procent van de besmettingen komt voort uit de horeca en we moeten dicht. Maar de grenzen zijn gewoon open en hordes Duitsers komen hierheen. Als de besmettingen ergens vandaan komen is het daar.” Volgens Kappen droeg veertig procent geen mondkapje.

Burgemeester Koos Wiersma laat aan RTV Noord weten het gedrag van de toeristen „zeer ongewenst” te vinden. „Het is heel helder, je wordt geacht om afstand te nemen. Ik ga ervan uit dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ga maandag kijken of er meer signalen zijn dat dit gebeurt en dan wellicht maatregelen nemen.”