Nieuws/Binnenland
639431968
Binnenland

Cruiseschip Zaandam met Nederlanders aan boord in Florida aangemeerd

Cruiseschip Zaandam vaart de haven Fort Lauderdale binnen.

Cruiseschip Zaandam vaart de haven Fort Lauderdale binnen.

FORT LAUDERDALE - Het cruiseschip Zaandam en het assisterende schip Rotterdam zijn donderdag aangemeerd in de haven van de stad Fort Lauderdale in Florida. Aan boord van de Zaandam zijn onder de passagiers nog vijf Nederlanders. Ook is het lichaam van een overleden Nederlander nog op het schip.

Cruiseschip Zaandam vaart de haven Fort Lauderdale binnen.

Cruiseschip Zaandam vaart de haven Fort Lauderdale binnen.

Op het schip hebben tientallen passagiers symptomen van het nieuwe coronavirus en zijn vier passagiers overleden, onder wie de Nederlander. Eerder donderdag was een groep van veertien Nederlanders overgestapt naar de Rotterdam, liet een woordvoerster van rederij Holland America Line donderdagmiddag weten aan het ANP.

Ernstig ziek

Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zei eerder op donderdag dat hij over het aanmeren van de twee schepen overeenstemming had bereikt met de kustwacht en andere lokale autoriteiten. Een kleine groep ernstig zieke passagiers zal naar lokale ziekenhuizen worden vervoerd.

Passagiers aan boord van beide cruiseschepen die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te mogen reizen, vliegen na aankomst in Florida zo snel mogelijk naar huis. De autoriteiten in Florida wilden het schip eigenlijk weren omdat het coronapatiënten aan boord heeft, maar president Donald Trump meldde later dat hij de opvarenden toch te hulp zou schieten.

In een verklaring bedankte de Holland America Line Trump en de Amerikaanse autoriteiten voor het laten aanmeren van de Zaandam en de Rotterdam waardoor "bijna 1200 gasten" terug naar huis kunnen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dankte de Amerikaanse regering voor het laten aanmeren van de twee schepen. "De gezondheid en het thuiskrijgen van de passagiers hebben prioriteit", twitterde Blok.