Nieuws/Binnenland
639519013
Binnenland

Sterretjes mogen nog met oud en nieuw, net als carbidschieten

Den Haag - Sterretjes en Gillende Keukenmeiden (zonder knal aan het einde) mogen nog wel worden afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Het kabinet besluit naar verwachting, zo melden ingewijden, vrijdag om al het andere legale vuurwerk eenmalig te verbieden om de zorg te ontlasten.

De afgelopen tijd waren er verschillende oproepen om komende jaarwisseling al het vuurwerk te verbieden, maar het kabinet kiest er hoogstwaarschijnlijk voor om de zogeheten categorie F1-vuurwerk wel toe te staan.

In de volksmond staat dit type bekend als ’kindervuurwerk’ of ’fopvuurwerk’. Voorbeelden zijn sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Dit vuurwerk mag al het hele jaar door worden verkocht en kent een lagere leeftijdsgrens. Kinderen vanaf 12 jaar mogen dit feestkruit aanschaffen.

Al het andere consumentenvuurwerk mag dit jaar niet worden verkocht en afgestoken. Er zou dit jaar al een verbod gelden op rotjes en vuurpijlen. Het kabinet denkt echter dat het resterende deel - voornamelijk siervuurwerk - alsnog voor honderden gewonden zou kunnen zorgen. Omdat ziekenhuizen en huisartsposten het al druk genoeg hebben wil Den Haag daarom eenmalig een streep zetten door de traditie.

Of het verbod alsnog een blijvertje gaat worden zal afhangen van een volgend kabinet. Vooral milieupartij GL strijdt al jaren tegen de traditie. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen roept eveneens op tot een permanente ban. Hoewel het knalkruit steeds meer onder vuur ligt was er vorig jaar opnieuw een verkooprecord. De vuurwerkbranche vindt dat het kabinet de coronacrisis misbruikt om een verbod door te drukken.