Nieuws/Binnenland
640376947
Binnenland

Nog diep in de nacht zoekactie in Egmond

Vier zwemmers overleden na duik in Noordzee

In Noord-Holland werden twee drenkelingen gereanimeerd. Hulp mocht niet meer baten.

In Noord-Holland werden twee drenkelingen gereanimeerd. Hulp mocht niet meer baten.

DEN HAAG - De reddingsbrigade is zondag druk geweest met mensen die in zee in problemen waren gekomen. Vier mannen overleden nadat ze uit zee waren gehaald ondanks reanimatiepogingen. Twee slachtoffers kwamen om op het strand bij Den Haag. De andere slachtoffers overleden in Wijk aan Zee en Zandvoort. Een woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van een uitzonderlijke situatie.

In Noord-Holland werden twee drenkelingen gereanimeerd. Hulp mocht niet meer baten.

In Noord-Holland werden twee drenkelingen gereanimeerd. Hulp mocht niet meer baten.

In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor „een zeer verraderlijke zee.” Ook was er sprake van een enorme massaliteit op de stranden, aldus de zegsman.

Langs de hele kust van Noord-Holland is de rode vlag gehesen. „Ga maximaal tot kniehoogte het water in. Volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!”, luidt het advies van de Veiligheidsregio NHN. Eerder op de dag werd die rode vlag ook gehesen voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag. Ook daar werd de boodschap gegeven: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk.

Leden van de reddingsbrigade waarschuwen strandgangers voor de sterke stroming op het Zuiderstrand in Den Haag.

Leden van de reddingsbrigade waarschuwen strandgangers voor de sterke stroming op het Zuiderstrand in Den Haag.

Dagrecord

Het was zondag erg druk op de stranden. In Den Haag konden hulpdiensten maar met moeite tussen de mensen door komen. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperden, zo zei een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Veel mensen gingen toch met opblaasbare drijfmiddelen, terwijl er een aflandige wind waaide, de zee op, zo zegt de woordvoerder. De hulpverleners zijn tot diep in de avond bezig geweest mensen uit het water te halen, en dan ging het ook om mensen „die te veel op hebben en mensen die eigenwijs blijven.”

Het zogeheten dagrecord van 461 hulpverleningsacties wordt zondag waarschijnlijk overstegen. „Dit komt eigenlijk nooit voor, de lifeguards zijn aan het einde van hun latijn.” Rond 23.30 uur stond het aantal levensreddende acties op 37, vier liepen er dus „helaas” niet goed af. Ook veel kinderen raakten hun ouders kwijt. „Extreem veel vandaag”, maar in alle gevallen konden ze worden herenigd met hun ouders.

Helden

De mannen die in Den Haag omkwamen zijn een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats en een 28-jarige man. Van de mensen die hun duik in zee in Zandvoort en Wijk aan Zee niet overleefden zijn geen personalia bekend.

„De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered”, aldus locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

Zondagnacht zocht reddingsdienst KNRM in Egmond nog tweemaal naar een zwemmer. Een keer betrof het een zeehond. De tweede keer zocht ook de Kustwacht en de Reddingsbrigade mee, een politiehelikopter rukte uit en KNRM-teams uit Petten en Wijk aan Zee sloten aan. Niemand werd aangetroffen.

Er werd in de loop van de nacht ook geen vermissing opgegeven, zo kon om 01.45 uur worden gemeld. Daarop is de zoekactie beëindigd.