Nieuws/Buitenland
640663121
Buitenland

Jongste Franse coronaslachtoffer is 16-jarige Julie

Essonne - In het Franse Essonne is een meisje van 16 jaar overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ze was afgelopen weekend plots erg ziek geworden, en dinsdagavond is ze overleden.

Aanvankelijk leek het coronavirus alleen bij oudere en kwetsbare mensen tot echte problemen te leiden, maar de jongste dagen en weken blijkt steeds meer dat ook kerngezond lijkende jongeren er zwaar door getroffen kunnen worden. Dat blijkt nu ook uit het verhaal van Julie Alliot, een 16-jarige ’sprankelende’ Française.

Lichte hoest

De middelbare scholier, afkomstig uit het departement Essonne, was maandag het ziekenhuis Necker binnengebracht met ademhalingsproblemen. Pogingen van het verplegend personeel om haar situatie onder controle te krijgen, mochten niet baten: het meisje overleed al dinsdagavond.

„We moeten stoppen met geloven dat dit virus alleen oude mensen treft”, zegt haar oudere zus Manon in Le Parisien. „Niemand is onsterfelijk tegenover dit muterende virus,” aldus Manon die nu met haar moeder in quarantaine zit.

Lichte hoest

Ze vertelt dat haar zus vorige week een lichte hoest had, die tijdens het weekend erger werd en waar slijmen bijkwamen. „Maandag zijn we naar de huisarts geweest. Die heeft vastgesteld dat ze ernstige longproblemen had. Daarvoor is ze nooit eerder ziek geweest.”

Intubatie

Sindsdien ging alles heel snel. Eerst werd Julie in het ziekenhuis van Longjumeau opgenomen, waarna ze ’s nachts naar een gespecialiseerd ziekenhuis overgebracht werd en daar aan een beademingstoestel aangesloten.

Dinsdagavond is ze daar geïntubeerd. „Haar longen hebben het begeven. De dokters hebben gedaan wat ze kunnen.”

Gruwelijk

„Het was gruwelijk”, zegt Manon. „We zijn die nacht samengekomen in het ziekenhuis en hebben haar nog even kunnen zien. Maar we moesten wel heel snel denken over wat daarna zou komen. Het ging allemaal heel snel”.

Maandag wordt Julie begraven. Daar mogen maximaal tien mensen bij zijn. Donderdag 4 mei als haar school hopelijk weer heropent, komt er een herdenkingsdienst voor haar. Ook staat nu al een wandeling gepland waarbij iedereen in haar favoriete kleuren, rood en wit, zal lopen.

Haar vrienden omschrijven Julie als een vrolijk meisje dat hield van dansen, zingen en mensen aan het lachen maken. Ze wilde na de middelbare school ook in de entertainmentsector aan de slag.

Het coronanieuws is nauwelijks bij te benen en dus brengen thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah elke dag een overzicht van de belangrijkste verhalen uit binnen- en buitenland. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.