Nieuws/Buitenland
641130631
Buitenland

Rivalen noemen Sanders kansloos in presidentsrace tegen Trump

Bernie Sanders en de meer gematigde Joe Biden tijdens het debat vannacht.

Bernie Sanders en de meer gematigde Joe Biden tijdens het debat vannacht.

CHARLESTON - De Democratische senator Bernie Sanders heeft tijdens het debat in Charleston in de staat South Carolina van de andere deelnemers forse kritiek gekregen op de hoge kosten van zijn ambitieuze economische plannen. Zijn rivalen waarschuwden dat de Democratische partij met Sanders als presidentskandidaat het Witte Huis en de controle in het Congres zal verliezen.

Bernie Sanders en de meer gematigde Joe Biden tijdens het debat vannacht.

Bernie Sanders en de meer gematigde Joe Biden tijdens het debat vannacht.

„Bernie zal van Donald Trump verliezen en het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en de huizen in verschillende staten zullen allemaal rood kleuren”, verwees miljardair en voormalig burgemeester van New York, Michael Bloomberg, naar de kleur van de Republikeinen van Trump.

Concurrent Pete Buttigieg zei dat een presidentsrace van Sanders tegen Trump rampzalig voor het land zou zijn. Hij had kritiek op de wisselende ramingen van Sanders hoeveel zijn plannen voor gezondheidszorg gaan kosten. „Ik kan je precies vertellen tot waar die optellen. Ze tellen op naar nog vier jaar Donald Trump”, zei Buttigieg.

Zaterdag nieuwe test

Sanders gaat na voorverkiezingen in drie staten aan de leiding. In South Carolina worden zaterdag voorverkiezingen gehouden. Op dinsdag 2 maart, Super Tuesday, worden in veertien staten voorverkiezingen gehouden. Dan worden de meeste ’delegates’ verdeeld.

De 78-jarige Sanders, de meest linkse kandidaat onder de Democraten, verdedigde zich tegen alle kritiek door te wijzen op de brede steun die hij krijgt. „Als je Trump wil verslaan, zul je een niet eerder vertoonde beweging van onderop van zwarte en witte Amerikanen, Latino’s, oorspronkelijke Amerikanen, Aziaten en mensen die opstaan en vechten voor rechtvaardigheid nodig hebben. Daar gaat onze beweging over”, zei hij.

Poetin

Bloomberg, die zich pas sinds vorige week in de debatten heeft gemengd, zei dat de Russische veiligheidsdiensten een voorkeur hebben voor Sanders als kandidaat, omdat ze Trump herkozen willen zien worden. „Meneer Poetin, als ik president van de Verenigde Staten word, zul je je niet meer bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen”, reageerde Sanders daarop.