Nieuws/Buitenland
644181650
Buitenland

Trump: term ’Chinees virus’ helemaal niet racistisch

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump verdedigt het feit dat hij het nieuwe coronavirus steeds vaker het „Chinese virus” noemt. In China wordt boos gereageerd op Twitterberichten waarin hij die term gebruikte, maar volgens Trump is het gewoon een feitelijke mededeling. „Het is helemaal niet racistisch”, zei hij volgens The New York Times. „Het komt uit China, dat is de reden.”

China en de VS hebben elkaar de afgelopen tijd herhaaldelijk verwijten gemaakt over het coronavirus. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken schreef vorige week op Twitter dat „het Amerikaanse leger de epidemie misschien wel naar Wuhan heeft gebracht.” Het virus dook eind vorig jaar voor het eerst op in die Chinese metropool.

Trump deed eerder deze week zijn beklag over die bewering. „Ik stel het niet op prijs dat China zegt dat ons leger erachter zit”, zei hij dinsdag tegen verslaggevers. Een dag later sprak de president op Twitter expliciet over het „Chinese virus.” Dat kwam hem ook in eigen land op kritiek te staan. Critici vrezen dat dergelijke uitspraken kunnen leiden tot een hetze tegen Amerikanen van Aziatische afkomst.