Nieuws/Binnenland
644285688
Binnenland

’Binnen vijf tot tien jaar drinkwatertekort in Amsterdam’

Amsterdam - De gemeente Amsterdam zal waarschijnlijk binnen vijf tot tien jaar met een tekort aan drinkwater kampen. Het tekort aan drinkwater is een gevolg van de snelle groei van de stad en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de prijs van drinkwater flink wordt opgestuwd. Dat blijkt volgens Het Parool uit een toekomstvisie van Waternet voor de periode tot 2050, die het stadsbestuur van Amsterdam donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De capaciteit voor het maken van drinkwater moet volgens het dagblad met ruim een kwart omhoog, als alle woningbouwplannen voor de regio Amsterdam doorgaan.

De gevolgen van een tekort aan drinkwater zullen volgens wethouder Egbert de Vries snel merkbaar worden. „Als we niets doen, valt de druk weg en komt boven in een flat bijvoorbeeld geen water meer uit de kraan, of moet het water in de zomer gerantsoeneerd worden.”

Drinkwatertarief

Drinkwatervoorzieningsbedrijf Waternet zal, om aan de grotere vraag naar drinkwater te kunnen voorzien, investeringen „waarbij tientallen miljoenen euro’s zijn gemoeid” moeten doen. Die investeringen zullen „een opdrijvend effect” krijgen op het drinkwatertarief dat Amsterdammers betalen.