Nieuws/Binnenland
64490
Binnenland

Straatprijs van zo’n 68 miljoen euro

1100 kilo heroïne in bakmachines uit Iran

DRIEBERGEN - Zes mensen zijn dinsdag aangehouden voor hun betrokkenheid bij een internationaal transport van ruim 1100 kilo heroïne. De drugs zaten in twee bakmachines en kwamen uit Iran. Bij het onderzoek werkte de Landelijke Recherche samen met de douane en politie van Antwerpen. Volgens de politie gaat het om een recordvangst voor België. De uiteindelijke straatprijs van de partij ligt rond de 68 miljoen euro.

Maandag is een container doorzocht in de haven van Antwerpen. Deze container was eerder van een schip gelost en afkomstig uit Iran. Bij het doorzoeken zijn twee bakmachines gevonden waarin een partij heroïne zat van 1131,7 kilo. Die drugs zijn eruit gehaald en de container is weer dichtgedaan, zodat de politie het transport kon volgen.

Dinsdag heeft een bedrijf de container afgeleverd op een locatie in Heijen (Limburg). Twee Amsterdammers die de bakmachines openmaakten zijn daar opgepakt en later ook een derde man, uit Sittard. In Rotterdam zijn bij het bedrijf dat de container naar Heijen bracht drie mannen aangehouden. Dat zijn de 28-jarige chauffeur van het transport (die zonder vast adres) en twee 34-jarige mannen uit Rotterdam en Amersfoort.

Recordvangst

Het gaat om een recordvangst voor België. In Nederlands is al eens eerder door de Landelijke Recherche een partij van 1200 kilo in beslag genomen. De groothandelswaarde van de heroïne bedraagt ongeveer 17 miljoen euro. De totale straatprijs voor pure heroïne komt op ongeveer 34 miljoen euro.

In de praktijk wordt pure heroïne echter zelden verkocht maar minstens één keer versneden. Dat brengt de uiteindelijke straatprijs van deze partij op rond de 68 miljoen euro.