Nieuws/Buitenland
644983765
Buitenland

België prikt AstraZeneca alleen nog bij 55-plussers

BRUSSEL - België gaat voorlopig alleen nog 55-plussers inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. Het land wil jongeren behoeden voor een heel zeldzame maar gevaarlijke bijwerking, een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

De toezichthouder op medicijnen van de Europese Unie vindt het inmiddels aannemelijk dat het vaccin de klachten veroorzaakt. Maar dit Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil blijven doorprikken met AstraZeneca, herhaalde het woensdag. Het EMA laat aan EU-landen over of ze vrouwen en jongeren uitsluiten omdat zij meer gevaar lijken te lopen. Het bewijs daarvoor is volgens de toezichthouder nog niet geleverd.

België bleef het vaccin van de geplaagde Brits-Zweedse fabrikant tot dusver gewoon toedienen, zonder onderscheid te maken. Nederland en andere buurlanden besloten in afwachting van het nadere EMA-onderzoek om het vaccin voorlopig niet te geven aan mensen onder de 55 of 60. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beslist donderdag of dat zo blijft.

België geeft mensen die 55 jaar of jonger zijn de komende vier weken een ander vaccin, zegt minister Frank Vandenbroucke tegen VRT Nieuws. Want de mogelijke bijwerking is „een reden tot zorg.” Het besluit heeft volgens hem „zeer weinig” gevolgen voor de inentingscampagne, omdat er op dit moment nog maar weinig jongeren worden gevaccineerd.

Vandenbroucke wil over vier weken „herbekijken wat we het best kunnen doen.” Hij hoopt dat er dan meer bekend is over de gevaren voor verschillende leeftijdsgroepen.