Nieuws/Binnenland
646647426
Binnenland

2073 coronapatiënten in ziekenhuizen

RIVM meldt voor het eerst meer dan 10.000 coronabesmettingen

Verplegers op een cohortafdeling in Tilburg. Op de cohortafdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.

Verplegers op een cohortafdeling in Tilburg. Op de cohortafdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.

Bilthoven - Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal boven de 10.000 uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 10.007 positieve tests geregistreerd. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9281 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 9283, maar dat aantal is bijgesteld.

Verplegers op een cohortafdeling in Tilburg. Op de cohortafdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.

Verplegers op een cohortafdeling in Tilburg. Op de cohortafdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 60.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 270.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt over een paar dagen de 300.000e coronabesmetting vastgesteld. Precies een maand geleden, op 23 september, werd de 100.000e positieve test geregistreerd. Een week en een dag geleden kwam de teller boven de 200.000 uit.

Het aantal sterfgevallen steeg met 47. Onder hen zijn vier mensen in Enschede en vier in Rotterdam. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 46 sterfgevallen gemeld.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had de meeste nieuwe gevallen. In de regio zijn 1051 mensen positief getest, onder wie 558 inwoners van Rotterdam zelf. In de provincie Utrecht kwamen 928 gevallen aan het licht. In Amsterdam-Amstelland bleken 894 mensen het virus te hebben opgelopen, onder wie 743 Amsterdammers. In Twente werden 740 mensen positief getest en in Haaglanden 728.

Op Schiermonnikoog is een tweede besmetting vastgesteld. Het Waddeneiland was tot voor kort de laatste nog coronavrije gemeente van Nederland.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Amsterdam bijna 26.000 inwoners positief getest. Rotterdam nadert de grens van 20.000 gevallen en in Den Haag zijn bijna 14.000 inwoners besmet geraakt.

De tweede golf breekt al tijden record na record. In de zomer, toen er weinig besmettingen werden vastgesteld, duurde het meer dan twee maanden om aan 10.000 nieuwe gevallen te komen. In september waren er ongeveer 10.000 gevallen in een week en begin oktober kwamen er in drie dagen zo veel positieve tests bij.

Bijna 2100 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Dat is zeventig meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 248 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 187 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601. Dat is het hoogste aantal sinds 10 april.

De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 43 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 34 mensen de ic verlaten, waardoor het totaal aantal coronapatiënten daar steeg met 9 naar 472. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 34 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

Op de verpleegafdelingen liggen behalve de 1601 coronapatiënten ook 11.034 mensen met andere aandoeningen. Intensive cares behandelen 476 mensen bij wie het coronavirus niet is vastgesteld. Zij hebben bijvoorbeeld kanker of ernstige hartklachten, of hebben een ernstig ongeluk gehad. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen vrijdag 13.583 mensen. Voor hen zijn 14.764 bedden beschikbaar. Dat betekent dat in heel het land minder dan 1200 bedden over zijn.

Op de intensive cares liggen vrijdag iets meer niet-coronapatiënten dan mensen met corona. Op donderdag was dit andersom, voor het eerst sinds 12 mei, aan het einde van de eerste coronagolf.

Het hoogtepunt van de eerste golf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. Die aantallen zijn hoger dan nu, maar in die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk willen laten doorgaan.

In de afgelopen 24 uur zijn 35 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Daarnaast is een onbekend aantal patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen binnen de eigen regio, bijvoorbeeld van Rotterdam naar Goes of van Amsterdam naar Alkmaar. Precies een maand geleden, op 23 september, hervatte het LCPS de spreiding van patiënten. Sindsdien zijn 599 mensen overgebracht naar andere regio's.