Nieuws/Buitenland
649670119
Buitenland

Boris Johnson heeft rapport over ’partygate’ ontvangen: premier legt om 16.30 uur verklaring af

Boris Johnson

Boris Johnson

LONDEN - Het rapport over de lockdownfeestjes van Brits overheidspersoneel is overhandigd aan het kantoor van premier Boris Johnson. Topambtenaar Sue Gray kreeg van de premier zelf opdracht om onderzoek te doen naar vermeende overtredingen tijdens lockdowns.

Boris Johnson

Boris Johnson

De bevindingen zullen maandag worden gepubliceerd op de website van de overheid en beschikbaar worden gesteld aan het parlement. Johnson legt in het Lagerhuis een verklaring af zodra de leden de tijd hebben gehad om zich in te lezen. Dat gebeurt om 16.30 uur Nederlandse tijd.

Het rapport van Gray wordt niet volledig openbaar gemaakt, ook Johnson heeft niet alle informatie ontvangen. 'Partygate' wordt sinds afgelopen dinsdag ook onderzocht door de politie van Londen. Die heeft gevraagd details uit het rapport van Gray achter te houden zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden.

Johnson zwaar onder vuur

Johnson ligt vanwege partygate zwaar onder vuur, ook binnen zijn Conservatieve Partij. Het is de vraag of hij na de publicatie van Grays bevindingen nog als regeringsleider kan aanblijven. Het wordt Johnson zeer kwalijk genomen dat hij en zijn medewerkers zich meermaals niet aan strenge coronaregels zouden hebben gehouden, terwijl die wel voor de rest van het land golden. Hij heeft naar eigen zeggen geen wet overtreden en is zelf niet van plan af te treden.

De mogelijke misstanden kwamen in de afgelopen maanden via Britse media aan het licht. Zij meldden onder meer dat er borrels en feestjes waren gehouden. Johnson was voor zover bekend bij enkele sociale bijeenkomsten op Downing Street 10. Dat is niet alleen de plek waar de premier woont en werkt, maar ook waar vele andere overheidsmedewerkers hun kantoor hebben.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop