Nieuws/Buitenland
652290611
Buitenland

Blunder met virustest: vrouw op ’coronacruise’ blijkt toch besmet

TOKIO - 23 van de circa 970 passagiers die eerder deze week het cruiseschip Diamond Princess hebben verlaten, zijn van boord gegaan zonder voldoende te zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat hebben de Japanse autoriteiten bekend gemaakt. Een van de vertrokken passagiers, een Japanse vrouw van in de zestig, bleek toch besmet te zijn met het virus toen ze aankwam bij de plek waar ze twee weken in quarantaine gaat.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak, maar sinds woensdag mogen mensen die het virus niet hebben van boord gaan. De afgelopen dagen zijn ongeveer 970 passagiers vertrokken.

Minister Katsunobu Kato van Volksgezondheid geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en biedt zijn excuses aan. Alle 23 passagiers die niet afdoende zijn gecheckt, worden opnieuw getest op Covid-19.

Er bevinden zich nog steeds niet-Japanse passagiers op het schip. Zij wachten op hun repatriëring. Ook zijn nog zo’n duizend bemanningsleden aan boord. Zij brachten de afgelopen weken bijvoorbeeld maaltijden rond en moeten nu alsnog in quarantaine.