Nieuws/Binnenland
653974706
Binnenland

Coronacrisis: maandag 1 maart

LIVE | Overvolle agenda’s bij kappers, schoonheidssalons en rijscholen

Ook schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk, met de mondkapjes op.

Ook schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk, met de mondkapjes op.

AMSTERDAM - De wereld is nog steeds in de greep van het coronavirus. Vaccinatie komt steeds sneller op gang, maar onzekerheid over de Britse, Braziliaanse, Californische en Zuid-Afrikaanse varianten – en de gevolgen voor de bescherming – zijn onderwerp van debat. Ondertussen zuchten economie en maatschappij steeds meer onder verstikkende maatregelen, zoals de avondklok, de gesloten terrassen en de slechts magertjes geopende winkels.

Ook schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk, met de mondkapjes op.

Ook schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk, met de mondkapjes op.

Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio’s en rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open. De sekswerkers en zonnestudio’s moeten als enige wachten, en tegen dat besluit protesteren ze.

Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. „De telefoon staat roodgloeiend”, zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers ’s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.

De ANBOS Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging hoort van leden dat zij „blij en opgelucht” zijn dat ze weer open mogen. „Het was ook hard nodig, alle reserves en spaargelden zijn aangesproken om de boel overeind te houden”, verklaart de woordvoerster. De agenda’s stromen vol. Bij gezichtsbehandelingen kan de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Alle jongeren die net achttien jaar zijn geworden en staan te popelen om hun rijbewijs te halen, moeten nog even geduld hebben. De wachttijden kunnen oplopen tot wel vijftien tot twintig weken, vertelt de woordvoerder van de Vereniging Rijschool Belang (VRB). „Wie op korte termijn gaat afrijden, heeft voorrang bij het inplannen van rijlessen. En wie zijn theorie-examen al heeft gehaald, krijgt ook voorrang.”

Masseurs, nagelstudio’s en tatoeëerders mogen ook allemaal woensdag weer klanten ontvangen, maar sekswerkers en zonnestudio’s nog niet. Zonnestudio’s zijn door de overheid bestempeld als ’publieke ruimte’ en moeten daarom gesloten blijven. De brancheorganisatie van zonnestudio’s is het daar niet mee eens en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de overheid.

Ook sekswerkers verzetten zich tegen het besluit dat zij gesloten moeten blijven. Zij vinden de redenen van het kabinet ongegrond. „Dat het werken op afspraak en het verstrekken van persoonsgegevens moeizamer gaat, is onjuist”, aldus de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). Zo kunnen klanten „in clubs en privéhuizen sinds 1 juli 2020 alleen langskomen op afspraak” en „bij escortbedrijven is er altijd registratie van de klant, anders kan de afspraak niet tot stand komen”, staat in een brief van de VER aan premier Mark Rutte.

21.30 uur - Twitter: waarschuwingslabel bij misleidende vaccinberichten

Twitter voorziet naar eigen zeggen misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die ’verkeerde of misleidende informatie’ over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8400 geschrapt.

Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.

21.15 uur - Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio’s die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.

Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. „Dat is niet te controleren”, concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.

Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die maandag tijdens beraad in Utrecht de ’coronaveilige’ verkiezingen kwam toelichten aan de burgemeesters, mag een persoon na het ingaan van de avondklok mondeling aangeven dat hij of zij is wezen stemmen. Dan zou een handhaver iemand niet mogen bekeuren. Het is overigens nog de vraag of de avondklok dan nog in werking is. Mogelijk loopt de maatregel op 15 maart af.

19.15 uur - Brussel: schiet op met vaccineren

De EU-landen moeten hun inentingscampagne tegen het coronavirus opvoeren, dringt de Europese Commissie aan. Ze moeten voorkomen dat er oponthoud ontstaat en vaccins ongebruikt blijven, zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid).

De commissie moest de afgelopen weken veel kritiek incasseren op de gezamenlijke aankoop van coronavaccins. Ze zou veel te traag te werk zijn gegaan en machteloos moeten toekijken hoe leveringen tegenvielen.

Maar nu verschuiven de schijnwerpers naar de nationale regeringen, vulde Kyriakides’ collega Margaritis Schinas aan na overleg van de twee met de zorgministers van de EU-lidstaten. „Het zwaartepunt ligt nu niet langer bij de Europese aankoop van de vaccins, maar bij de uitvoering in de lidstaten.” Mensen hebben te vroeg geoordeeld over het optreden van de commissie, vindt hij.

In landen als Nederland lijkt het inenten op stoom te komen, maar her en der gaat het nog moeizaam. Zo lag afgelopen week 80 procent van de vaccins van AstraZeneca die aan de EU zijn geleverd nog op de plank. Kyriakides legde een verband met vaccinatiehuiver, die lidstaten volgens haar moeten bestrijden.

19.00 uur - Ziekenhuizen merken nog niets van derde golf: ’Maar verder versoepelen kan niet’

Van een derde golf is in de ziekenhuizen nog niets te merken, maar toch is er geen ruimte om te versoepelen. Dat stelt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

„De situatie is stabiel, maar we houden rekening met een nieuwe toename”, zegt Kuipers.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg maandag iets, van 1848 naar 1911. Van hen bevinden 1375 zich op de verpleegafdeling, tegenover 1322 op zondag, terwijl het aantal coronapatiënten op de intensive care toegenomen is van 526 naar 536.

18.44 uur Engels onderzoek: ook AstraZeneca beschermt veel ouderen

Een eerste prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt 70-plussers voor 57 tot 61 procent tegen het coronavirus, het middel van AstraZeneca tussen de 60 en 73 procent. Dat is vier weken na de vaccinatie, aldus de Engelse gezondheidsautoriteiten.

Bij 80-plussers heeft een injectie met een van de vaccins bij ruim 80 procent een ziekenhuisopname voorkomen. AstraZeneca leek eerst minder goed te werken dan andere goedgekeurde vaccins. Sommige landen besloten het daarom niet te gebruiken bij ouderen.

18.00 uur Burgemeesters: besmettingen nog te hoog om te versoepelen

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. „Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.

Hij wijst ook de ludieke acties in de horeca af, omdat ze mogelijk besmettingen in de hand werken. Horecabedrijven hebben aangegeven dinsdag de terrassen te heropenen als protest. „Die acties kunnen wij er niet bij hebben. Ik vind ze heel erg onverstandig. Ze creëren gelegenheid voor mensen om te gaan zitten.”

Andere burgemeesters staan hier anders in. Zij vertrouwen erop dat de horecazaken zich netjes aan de gemaakte afspraken gaan houden. Als er toch gasten op het terras gaan zitten, dan gaan de burgemeesters handhaven. „Dat weten zij”, benadrukt Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Zij beseft zich heel goed dat het „water de ondernemers aan de lippen staat.” „Ik begrijp dat zij echt iets moeten.”

15.13 uur - Geen paasvuren in Twentse gemeenten

Paasvuren zijn dit jaar verboden in alle veertien Twentse gemeenten. Het risico op groepsvorming bij het aansteken van zo’n vuur is te groot, aldus de veiligheidsregio Twente maandag. In Twente zijn gewoonlijk op of rond Pasen vele tientallen paasvuren.

De burgemeesters van de Twentse gemeenten denken dat de kans groot is dat het tegen Pasen nog steeds verboden is om met groepen mensen dicht bij elkaar te komen. Daarom hebben ze nu vast een verbod afgekondigd, zodat de zogeheten ’boakebouwers’ geen voorbereidingen treffen voor de bouw van een paasvuur.

In Drenthe zijn tot 1 juni alle grote evenementen al verboden. Daaronder vallen ook de in die provincie ook erg populaire paasvuren. Het is al de derde keer achter elkaar dat paasvuren niet kunnen doorgaan. Vorig jaar was dat ook vanwege de coronacrisis en het jaar daarvoor was er sprake van harde wind en droogte.

14.31 uur - Geen besmettingen na voorstelling Guido Weijers

Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers. De show in het Beatrix Theater in Utrecht, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen.

Zo’n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog een test gedaan. Daar werd op aangedrongen door de organisatie. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.

De voorstelling van Weijers is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn.

Het publiek van 500 mensen werd opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke ’bubbel’ had een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moesten sommigen mondkapjes dragen en zaten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers werden van tevoren getest en droegen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Een paar dagen later worden ze opnieuw getest.

Ook bij het eerste Fieldlab-evenement, een congres in hetzelfde theater, waren geen mensen besmet met het virus. De zondag na de theatervoorstelling werd als proefevenement ook een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap met publiek georganiseerd. Daarvan volgt nog de uitslag van de coronatesten. De komende tijd worden nog meer evenementen georganiseerd, waaronder een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein.

13.11 uur - Heropenen terrassen ’ludieke’ actie, er wordt niet geserveerd

Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een ’ludiek’ karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Dat willen ze laten zien door dinsdag hun terras opgepoetst en wel buiten zetten. Veel terraseigenaren verzinnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

12.37 uur - Japan vraagt China te stoppen met anale tests: ’grote psychologische pijn’

Japan vraagt China te stoppen met het uitvoeren van anale coronatesten op Japanse burgers. Het verzoek volgt op klachten over „grote psychologische pijn”, aldus de regering in Tokio.

De regering verzocht Peking al eerder te stoppen met de anale testen, waarbij een katoenen wattenstaafje van 3 tot 5 centimeter wordt ingebracht. Vanwege het uitblijven van de gewenste reactie stuurt Tokio opnieuw een verzoek.

Meerdere Japanners hebben bij de Japanse ambassade in China geklaagd over de testprocedure. Het is niet duidelijk hoeveel Japanners op deze manier zijn getest op het coronavirus.

De Chinese autoriteiten zetten in een aantal steden anale testen in om mogelijke besmettingen op te sporen. Deze zouden nauwkeuriger zijn omdat het coronavirus anaal langer traceerbaar zou zijn.

12.05 uur - Londen naarstig op zoek naar coronapatiënt uit Brazilië

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben een reiziger die in februari uit Brazilië is gearriveerd gevraagd zich te melden. De persoon is besmet met een variant van het coronavirus uit Brazilië. Bij zes mensen is de variant uit het Noord-Braziliaanse Manaus in Engeland vastgesteld en één persoon heeft bij aankomst in Engeland wel een test gehad, maar liet vervolgens geen adres of andere gegevens achter.

Het vliegverkeer met Brazilië was half januari al stilgelegd, maar de besmette personen reisden via Zwitserland naar Engeland. Ook drie Schotten die via Parijs en Londen begin februari vanuit Brazilië naar Aberdeen vlogen blijken een soortgelijke besmetting te hebben. Ze hebben zichzelf geïsoleerd.

De Braziliaanse virusvariant is geen reden tot paniek volgens professor Danny Altmann, immunoloog van het Imperial College in Londen. Maar het zou kunnen zijn dat de huidige vaccins zwakker staan tegenover de variant. Elke keer dat een virus ’intrekt bij een gastheer’, begint het zich te reproduceren, maar het maakt daarbij veel fouten die tot de varianten leiden. De meeste van deze vergissingen zijn erg schadelijk voor het virus zelf en niet voor de besmette ’gastheer’. Veel variaties hebben geen enkel afwijkend effect, maar in zeldzame gevallen kan een variant een sterkere versie dan het originele virus inhouden.

11.46 uur -Vorige week bijna 7000 avondklokboetes

De politie heeft afgelopen week 6966 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend tachtig illegale feesten.

Ook zijn er 343 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 280 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Het aantal boetes voor het niet naleven van de avondklok bedroeg afgelopen week 530 meer dan de zeven dagen ervoor. Toen schreef de politie 6436 boetes uit tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook iets hoger dan de 285 in de voorafgaande week. Alleen het aantal beëindigde feesten is afgenomen ten opzichte van een week geleden, toen er 96 werden stopgezet.

10.53 Brussel komt met vaccinplan

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd.

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een ’vaccinatiepaspoort’ waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo’n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega’s elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.

„We zullen in maart een wetsvoorstel indienen”, zei Von der Leyen maandagochtend in een video-overleg met politici van haar eigen partij, de Duitse CDU.

09.56 Duitse kappers open

Duitse kappers kunnen voor het eerst in maanden de deuren weer openen. Ze begonnen op sommige plaatsen al om middernacht met knippen. Een politica die direct aan de beurt kwam, betaalde honderden euro’s voor haar knipbeurt.

Hoewel de lockdown in elk geval tot en met 7 maart duurt, zijn de Duitse autoriteiten al begonnen met het versoepelen.

Het loopt volgens een brancheorganisatie al direct storm bij kapsalons. Alleen in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen zouden al ruim 100.000 afspraken zijn gemaakt. Veel kappers zijn voor de komende weken al volgeboekt. In Nederland gaan kappers woensdag weer open.

09.10 Wat blijft er na de crisis?

De coronacrisis schopt ons hele leven door de war. Plots doen we dingen (gedwongen) anders. We werken massaal thuis, laten de boodschappen bezorgen, gaan niet op verre vliegvakanties, kunnen niet naar de kroeg. Welke veranderingen in de economie zijn blijvend?

08.46 Flitsbezoek aan Action

Vanaf woensdag 3 maart kunnen klanten van koopjesketen Action winkelen op afspraak, meldt het bedrijf. Klanten mogen dan niet langer dan 10 minuten in de winkel aanwezig zijn.

08.12 Kankerdiagnoses

Er zijn zorgen over de daling van het aantal darmkankerdiagnoses als gevolg van de coronacrisis. „Ga met klachten die verband kunnen houden met darmkanker altijd naar de huisarts. Ook in coronatijd.”

07.48 Klap op klap voor horeca

Dat de horeca ongenadige klappen krijgt, is bekend. Dit zijn de nieuwste cijfers.

Mensen picknicken op een kleed op de Grote Markt in het centrum van Breda. De picknick is bedoeld als ludieke protestactie van ruim 60 ondernemers uit het centrum van Breda tegen de coronamaatregelen.

Mensen picknicken op een kleed op de Grote Markt in het centrum van Breda. De picknick is bedoeld als ludieke protestactie van ruim 60 ondernemers uit het centrum van Breda tegen de coronamaatregelen.

07.03 Janssen naar VS

De eerste coronavaccins van van de Leidse farmaceut Janssen komen dinsdag aan in de Verenigde Staten. Dat hebben hoge functionarissen van de Amerikaanse regering laten weten. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Eind maart moeten er volgens Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend. J&J wil voor voor eind juni van dit jaar het streefgetal van 100 miljoen toegediende vaccins hebben bereikt.

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) gaf het Janssen-vaccin zondag groen licht om te worden toegelaten op de Amerikaanse markt. Het vaccin heeft maar één prik nodig, in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer en AstraZeneca die eerder zijn toegelaten. Ook is het vaccin makkelijker te distribueren omdat deze op kamertemperatuur kan worden bewaard en er geen vriezers voor nodig zijn om ze op te slaan.

Naar verwachting kan het vaccin ook snel in de Europese Unie worden gebruikt. De Europees toezichthouder EMA wil het op 11 maart goedkeuren, zo is vernomen bij de EU. De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

07.01 Geen vaccin

De razendsnelle Jamaicaanse sprinter Yohan Blake ziet het niet zitten om een vaccin voor corona toegediend te krijgen. Dat heeft hij in een interview in zijn eigen land laten weten.

06.59 Duitsland meldt bijna 5000 nieuwe besmettingen

Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt maandag 4732 nieuwe besmettingen. Dat zijn er een stuk minder dan de afgelopen twee dagen, het RKI melde zaterdag 9762 en zondag 7890 nieuwe besmettingen.

De Duitse coronacijfers liggen op maandag vaak iets lager, omdat minder mensen zich laten testen tijdens het weekend. Vorige week maandag werden er 4369 nieuwe besmettingen gemeld, dat aantal lag ook fors lager in vergelijking met de dagen ervoor.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen staat nu op 2.447.068. Het dodental is maandag met 60 gestegen naar 70.105.Duitsland meldt bijna 5000 nieuwe besmettingen

Lees hier het liveblog van zondag.