Nieuws/Buitenland
658271259
Buitenland

Protesten in VS

Beelden tonen: agenten sloegen en schopten bij fatale arrestatie

Verdriet bij een herdenking van Tyre Nichols vrijdag in Memphis.

Verdriet bij een herdenking van Tyre Nichols vrijdag in Memphis.

MEMPHIS - Op beelden die vrijdagnacht door de politie van Memphis zijn vrijgegeven is te zien hoe de zwarte Amerikaan Tyre Nichols drie weken geleden door agenten werd geslagen, geschopt en met een wapenstok bewerkt. Dat gebeurde tijdens zijn arrestatie na een verkeerscontrole die hem enkele dagen later fataal werd.

Verdriet bij een herdenking van Tyre Nichols vrijdag in Memphis.

Verdriet bij een herdenking van Tyre Nichols vrijdag in Memphis.

Ruim een uur aan beeldmateriaal laat zien hoe de 29-jarige Nichols door agenten in Memphis uit zijn auto wordt gehaald. De agenten dreigen („plaats je handen op je rug, of ik breek..”) en vloeken veelvuldig, terwijl Nichols zegt „dat hij niets gedaan heeft” en „gewoon naar huis wil gaan.”

Nadat Nichols uit de wagen is gehaald en tegen de grond is gehouden, rent hij weg. Agenten gaan achter hem aan en proberen hem met pepperspray en een verdovingspistool te stoppen.

Even later is op een van de vier vrijgegeven video’s te zien hoe Nichols op de grond ligt met agenten om hem heen, die hem in bedwang houden. De beelden zijn chaotisch en schokkend. Zo wordt Nichols door een agent meerdere keren met een wapenstok geslagen. Ook wordt hij geschopt, waarbij ook zijn hoofd wordt geraakt. Hij toont hierbij geen tekenen van verzet. Nichols roept „mama, mama, mama”, volgens advocaten omdat zijn moeder in de buurt woonde.

Verschillende Amerikaanse steden maken zich op voor protesten naar aanleiding van de beelden. Donderdag kregen vijf zwarte agenten, die al ontslagen waren wegens excessief geweld, te horen dat zij worden aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling. The Washington Post meldt dat ze inmiddels op borgtocht zijn vrijgelaten.

Biden ’verontwaardigd en diep gekwetst’ door beelden arrestatie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de beelden bekeken: „Zoals zovelen ben ik verontwaardigd en diep gekwetst door de gruwelijke video. Deze aframmeling heeft geresulteerd in de dood”, stelt de president.

Biden voegde eraan toe dat zijn gedachten zijn bij de familieleden van Nichols, met wie hij eerder op de dag sprak. Zij verdienen volgens Biden „een snel, volledig en transparant onderzoek” naar de gebeurtenissen. De vijf zwarte agenten die Nichols arresteerden zijn ontslagen wegens excessief geweld en aangeklaagd voor doodslag en zware mishandeling.

Biden benadrukte verder dat de nabestaanden van Nichols om vredige protesten hebben gevraagd, een wens die hij zelf ook steunt. „Wie gerechtigheid zoekt, moet geen toevlucht nemen tot geweld of vernielingen”, aldus de president.

Protesten

In verschillende Amerikaanse steden wordt gedemonstreerd naar aanleiding van beelden van de arrestatie. In onder meer Memphis, waar de arrestatie plaatsvond, zijn mensen de straat op gegaan. Ook in steden als New York, Atlanta, Asheville en Sacramento vinden vooral kleinschalige demonstraties plaats.

Steden in de VS hadden zich opgemaakt voor grote protesten, maar daar lijkt in de uren na de vrijgave van de beelden geen sprake van. De nabestaanden van Nichols hadden, net als president Joe Biden, verzocht om vreedzame demonstraties.